- Нове життя - https://nz-ir.com -

Талант – реалізований у перемогу

На сторінках районки вже неодноразово і багато писалося про талановитих і обдарованих дітей. Сьогоднішня моя публікація про ученицю 8 класу Греблянської ЗОШ І-ІІ ступенів Сандар Єву, яка, незважаючи на свій юний вік, до перемог у районних і обласних турнірах долучила титул чемпіонки України з боротьби самбо, та її тренера Ольгу Олександрівну Петровцій.
Говорять, що талант родом із дитинства, бо кожна людина народжується з певним талантом, треба тільки вміти віднайти цей талант і розвинути його.  З таким талантом народилася Сандор Єва.
А все починалось з 2015 року, коли Сандор Єва вступила в секцію дзю-до Іршавської ДЮСШ, що відкрилась на базі Греблянської ЗОШ І-ІІ ст. до тренера Петровцій Ольги Олександрівни. До вивчення теорії боротьби і тренування у секції дзюдо учениця займалася іншими видами спорту, але тільки боротьба стала для неї сенсом життя. Наполегливість, самовідданість, сила волі – це ті якості характеру Єви, які ведуть її до перемог. Народилась і живе учениця в селі Гребля в дружній родині працівника Іршавського райвійськкомату Сандор Б.М. та домогосподарки Сандор Т.І. В сім’ї панують любов, взаємоповага, що допомогло Єві вирости працьовитою, старанною, наполегливою, дисциплінованою. Вона багато допомагає батькам по домашньому господарству, любить вирощувати і доглядати квіти, старанно вчиться, любить музику і до самозабуття тренується на татамі.
Хтось вважає,що боротьба – це заняття не для дівчат, але якраз вони займаються більш відповідально і наполегливо, не шкодуючи своїх сил, проявляють мужність, характер і терпіння.
В групі, що тренує Ольга Олександрівна займається до 20 спортсменів з різних сіл району, різної вікової та вагової категорії до 17 років. Є випадки, коли діти залишають боротьбу і переходять займатися іншими видами спорту, але не знайшовши себе там, повертаються до дзю-до. Адже дзю-до – це унікальний метод фізичного розвитку та виховання особистості. Це сплав древнього бойового мистецтва, сучасних спортивних прийомів і філософії постійного самовдосконалення. Це мистецтво, що дає свободу самовираження і демонструє красу рухів. Принципи дзю-до застосовують не тільки для фізичного розвитку, а й до багатьох інших аспектів життя.
Цей вид спорту несе в собі такі дуже важливі складові, а саме: фізичний розвиток, що тренує в дітей всі м’язи, зв’язки і сухожилля організму, ефективно зміцнює серцево-судинну систему, нормалізує тиск, сприяє поліпшенню координації рухів і швидкості рефлекторних дій. По суті, це спортивне єдиноборство, де кожен з борців застосовує спеціальні методи і прийоми, щоб вивести супротивника з рівноваги і домогтися його падіння на татамі. Майстерність дзю-до полягає не у використанні грубої сили, а в застосуванні спритності, просторової орієнтації, гнучкості і швидкості;
психологічний аспект, бо боротьба – прекрасний засіб для розвитку впевненості в собі, лідерських якостей. Діти, які вивчають прості та ефективні прийоми самооборони, відчувають себе значно впевненіше за своїх однолітків, вони менш схильні знущанням і насильству в дитячому та підлітковому середовищі. У боротьбі своє місце знайде дитина з будь-якою фігурою, зростом і вагою. Дітям з надмірною вагою це, найчастіше, єдина альтернатива іншим видам спорту. Заняття в дитячих групах дзю-до здатні розкріпостити таких дітей, позбавити їх від небезпечних комплексів, додати впевненості в своїх силах.
Навіть найвеселіше і невимушеніше проведення тренувань прищеплює дітям навички самодисципліни. Дисциплінують юного дзюдоїста і парні вправи з партнером, які неможливі без взаємної допомоги.
Кожна дитина знаходить в дзю-до своє. Одним подобаються турніри та змагання, де можна позмагатися силою з гідними суперниками. Інші займаються заради того, щоб успішно здати атестаційний іспит на наступний за кольором пояс. Для третіх важливий сам процес тренувань у колі своїх друзів. За три роки занять Ольга Олександрівна пробувала і проводила зі своїми вихованцями заняття в різних стилях боротьби: вільна боротьба, пляжна боротьба та боротьба самбо. В кожному виді і різних по рангу турнірів її вихованці завжди були призерами та чемпіонами.
Та завжди виділялась зпоміж всіх учасників групи своїм наполегливим ставленням до занять, мужнім характером, терпінням, мудрістю, жагою до перемоги Єва Сандор. Вона завжди займала найвищі сходинки п’єдесталу. Так, нещодавно, 26 травня на Чемпіонаті України з боротьби самбо, що проходив у селищі Кароліно-Бугаз Одеської області, де змагались 500 учасників чемпіонату, вона здобула золоту медаль і виконала норматив кандидата у майстри спорту. Єва не збирається зупинятися на цьому досягненні, попереду ще інші звання спортсмена, які їй по сназі на татамі.
Близькими до п’єдесталу були Ангеліна Петровцій, Ганна Томаш, Марія Петровцій та Вадим Томаш. Тренер впевнена, що якщо її вихованці проявлять наполегливість, силу волі і характер, то їх жде успіх на майбутніх турнірах і чемпіонатах.
Сьогодні, як ніколи, Ольга Олександрівна вдячна своєму наставнику і тренеру І.А. Кулієву, який допоміг їй вибрати свій шлях у житті, завжди підтримує її, дає слушні поради і настанови, депутату Іршавської районної ради Ю.І. Фельцану, який допоміг у придбанні борцівських мат, та іншого спортінвентарю, директору Греблянської ЗОШ І-ІІ ст. М.М. Боднар, яка завжди сприяла у всіх позашкільних заходах, що проводились в школі і допомагала при проведенні занять та тренувань.
Ольга Олександрівна щиро переконана, що немає дітей необдарованих. Треба лише допомогти відшукати дар у кожному, підтримати і розвинути його.
Своєю працею ви довели, що мрії збуваються. Бажаємо вам і надалі успіхів і перемог!

Андрій Андрішко,
головний спеціаліст відділу освіти.