Версія для друку Версія для друку

Пасічники, будьте обережними!

Останні події в Україні та підписання асоціації з Євросоюзом відкривають досить привабливі перспективи для розширення експорту українського меду до країн Західної Європи та США. Та й раніше український мед і бджолопродукти експортувалися у досить значних кількостях. І це закономірно, адже Україна входить до п’ятірки найбільших виробників меду в світі. На жаль, скористатися тими можливостями, які відкриває для українських пасічників Європейський Союз, ми нині не можемо.
А все тому, що все частіше в наших медах при лабораторних дослідженнях виявляють залишки різних заборонених для використання у бджільництві речовин. Та й у воску сьогодні знаходять залишки препаратів, якими обробляють бджоли. Звичайно, даремно сподіватися, що бджолопродукти такої якості підуть за кордон. Але й на нашому внутрішньому ринку все частіше споживачі не хочуть купувати мед такої якості. Ось чому не в останню чергу, й виникають проблеми із його збутом.
Я вже не кажу про застосування антибіотиків та інших заборонених речовин, які сьогодні за допомогою сучасного обладнання визначаються навіть у мікродозах. Зрозуміло, що після таких досліджень мед стає непридатним для подальшої реалізації, але його продають. І це в ситуації, коли уже є чимало нових препаратів, які дозволені для обробки бджіл від кліща варроа без наступного забруднення меду та інших бджолопродуктів. На жаль, наші провідні фахові журнали: «Пасіка», «Український пасічник» широко рекламують препарати російського виробництва, більшість із яких не пройшли сертифікацію в Україні, але завдяки контрабандному завезенню заполонили український ринок.
Тому я звертаюся до пасічників району: будьте дуже обережними з цими препаратами, адже вашу продукцію споживає ваша сім’я, споживають і дорослі, і діти, і хворі люди, які прагнуть вилікуватися, зміцнити імунітет, а виходить навпаки – споживаючи бджолопродукти, забруднені залишками шкідливих препаратів, лише погіршують стан свого здоров’я. Тому ми, як гідні і чесні перед людьми і Богом пасічники, маємо використовувати лише сертифіковані вітчизняні препарати, які не завдають шкоди ні бджолам, ні людям.
Ще одну важливу для районного бджільництва проблему варто порушити. Це питання продажу пакетів, їх якості. Що ми спостерігаємо сьогодні? На своїх пасіках мало хто веде племінну роботу. Продавець пакетів радий, що в нього сім’ї розплідного напрямку, адже весною вони швидко розмножуються. Вже сьогодні в періодичній пресі та Інтернеті проскакують замітки, що придбані пакети в Західній Україні не вигідно купувати, вони не оправдують затрачених коштів. При медозборі в вулику багато бджіл, а меду нема. Таким чином, ми рубаємо сук, на якому сидимо. Вже настав час займатись племінною роботою, щоб покупці пакетів не обходили Іршавщину.
А ще у нас періодично з’являються у продажу матки італійки, кавказянки та бакфаста невідомого походження. Хочу нагадати, що бджіл цих порід не повинно бути на території району, адже вони не входять до плану породного районування бджіл. А завозячи нелегально цих бджіл, ми ризикуємо отримати ще якісь екзотичні хвороби, від яких потім доведеться лікувати уже своїх бджіл. Це ж на руку хіба що продавцям ветеринарних препаратів, оскільки зростає на них попит.
І ще про одне болюче питання хотілося б сказати: про ветеринарний рекет. Бо інакше це явище не назвеш, коли здираються чималі кошти з пасічників, невідомо за що. Судіть самі: для проведення аналізів щодо хвороб бджіл і маток у бджоло-пакетах потрібно заплатити 160 гривень, а може, цього року буде і більше. Я вважаю, що своє вагоме слово у цьому питанні уже повинно сказати нове керівництво Спілки пасічників.
Підготував
Юрій САМОРИГА.

Ваш отзыв

Ваш коментар