Версія для друку Версія для друку

Оновлення сільського парку

Члени шкільного лісництва «Дубок» НВК Смологовицької ЗОШІ-ІІ ступенів, адже вони багато років працюють під девізом «Охороняти природу – значить любити Батьківщину».
Різні природоохоронні акції завжди на першому плані в роботі юних лісівників, а в цьому році особливо, бо члени лісництва відзначають 40-річчя його створення.
На початку квітня рада шкільного лісництва вирішила провести Місячник довкілля присвячений цій події. В нього були включені всі екологічні свята та природоохоронні акції.
Найбільшою з них була акція «Майбутнє лісу в твоїх руках» на площах ДП «Довжанське ЛМГ». Під час неї юні лісівники доповнили скверик, який знаходиться на території НВК, адже тут знаходиться перша зупинка екологічної стежки ««Великий Діл –Навчальна»».
Члени лісництва провели відновлення сільського парку новими породами дерев.
Парк, який зустрічає всіх при в’їзді в Смологовицю, був закладений ще в 50-их роках в ході акції «Парки нашого краю», що проводилася в районі з метою зробити щось красиве і корисне в своєму населеному пункті.
Ініціатором створення парку був Михайло Васильович Пинзеник, виходець із Смологовиці, який на той час працював у райкомі комсомолу, і проведення її в районі було доручено йому.
На проведення цьогорічної акції було запрошено Михайла Васильовича Пензеника вчителя-пенсіонера Чорнопотіцької школи, сільського голову Юрія Івановича Бабинця, Андрія Васильовича Пинзеника – ініціатора створення шкільного лісництва, колишнього учня школи та майстра лісу Великодільського лісництва, вчительку-пенсіонерку Ганну Іванівну Пензеник та вчительку початкових класів, яка була при закладці першого парку, Марту Василівну Жідов, бібліотекаря О.М.Щоку.
Перед початком посадки Андрій Васильович провів з учнями інструктаж з техніки безпеки і посадив перше деревце разом з лісничим шкільного лісництва Мешко Ярославом та М. В.Пензеником.
З великою енергією і завзяттям всі учасники акції взялися до роботи – одні копали ямки, інші очищали парк, підносили водичку для деревцят, обгороджували їх камінцями, особливо старалися ті, яких в цьому році буде прийнято в члени лісництва. Це: Ангеліна Пензеник, Олександр Котубей, Вікторія Ганчіч, Ярослав Пензеник, Ілля Штефаньо, Богдан Синетар, Василь Пензеник, Олександр Фельцан.
Попрацювали, відпочили, а Михайло Васильович розповів про історію створення цього парку і про тих молодих хлопців які своїми руками заготовили в лісі саджанці, підготували запустілу ділянку землі між двома дорогами і заклали в селі парк.
Висловив подяку голові сільської ради Юрію Івановичу Бабинцю та працівникам ДП «Довжанське ЛМГ» (директор В.І. Ледней) за надання саджанців.

М. Пинзеник,
керівник шкільного
лісництва «Дубок».

Ваш отзыв

Ваш коментар