- Нове життя - https://nz-ir.com -

Стежиною до витоків історії

Цей рік у історії Довгого знаменний першою нині ювілейною письмовою згадкою понад шість століть тому про цей титульний на іршавській Верховині населений пункт. Розлогий цикл заходів неофіційно розпочався минулого тижня урочистим богослужінням в урочищі Гутище, де за древнім повір’ям було перше поселення.
Святу службу відправили православні священики о. Василь Сливка, о. Іоанн Чіжмадей, о. Іоанн Гергель. У ній за традицією взяло участь кількадесят вірників, більша частина з яких діти.
Тепер це урочище на узліссі, неподалік основних масивів ДП «Довжанське лісомисливське господарство», знаходиться під своєрідною опікою місцевої влади, працівників державного підприємства і громади села. До прикладу, дерев’яний хрест встановлено в основному зусиллями Віктора Гойса. Минулого ж року прилеглу територію облагородили майстри лісу Довжанського лісництва. Їх руками зведена і альтанка.
Через століття у Довгому відновлено стежину до обійстя пращурів, до родинних витоків.
І коли нею починають іти юні та молоді, значить, вони не втрачають свого істинного, що нуртує у нас на генетичному рівні, що не дає нам відректися від нашої сутності, з чим ми прямуємо у майбуття. Така стежина стає шляхом, трактом, коли по ній іде когорта молодих.
Михайло ДОВЖАНИН.
Фото Юрія МЕЛЬНИКА.