Версія для друку Версія для друку

КРОНИ ПРОРОСТАЮТЬ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ

Трійко довжанських чотирнадцяти-п’ятнадцятирічних дівчаток лавирками перестрибували через невеличкий потічок. Їх веселий настрій відлунював у зворині урочища Довга дзвінкими голосами, немов пташиними трелями:
– Прийдеш сюди через п’ятдесят років, приведеш своїх онуків.
– Я і тебе запрошу.
… Ми з вами вже ніколи не дізнаємося, про що саме сто років тому говорили у цій мальовничій місцині, яку доволі часто обирають за натуру місцеві митці, довжанські лісоруби, що вирубували віковічні графів Телекі букові ліси, та їх дружини. Ті, ймовірно, насаджували нанагід молодий ліс. Саме такий приблизно цикл у житті лісу.
Минулого року в сьомому виділі 28-го кварталу Довжанського лісництва Державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство» провели лісозаготівлю. Факт для цієї галузі народного господарства не поодинокий і при цьому цілком природний, позаяк ця сфера людської діяльності у нашому краї споконвіку належить до однієї із найбільш ефективних, а також до числа почесних і шанованих. Майстер лісу, що господарює тут понад десяток літ, Михайло Батрин знає ці улоговини, звори, потоки, поляни не згірше за своє домашнє господарство. Отож як істинний краянин, знаючи заздалегідь, хоча й не надто вже такий довгий термін, що цьогоріч в ДП «Довжанське ЛМГ» в рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» саме в Довгій відновлюватимуть лісистість одних із наших крутосхилів, де проходили планові рубки, Михайло Ілліч поновив та освіжив всю належну на кварталі наочну інформаційну атрибутику та наочний і агітаційний матеріал.
В частині підготовки акції це був далеко не останній рядок намічених заходів, та й інакше і бути не могло, що саме він того дня, 17-го квітня, Михайло Ілліч зі своїм багаторічним колегою і кумом Василем Німчуком першими прибули на місце локації. А вже зустрічати запрошених чисельних гостей передали естафету лісничому Михайлу Криницькому та директору держпідприємства Василю Леднею.

До речі і по праву, кількісно найбільш масово представленими стали юні довжани — учні та їх педагоги із двох загальноосвітніх шкіл: І – ІІ і І – ІІІ ступенів. Саме їх діалог довелося випадково почути, повертаючись із крутосхилів на галявину. Всього кілька деталей відрізняли цих дівчаток та інших їх однокласників від їх самих за кілька годин праці до того. Кожному із них, як і всім іншим учасникам, перед початком акції керівництво державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство » та відповідальні його працівники вручили чудові блейзери та стилізовані накидки із брендовими надписами «Майбутнє лісу в твоїх руках». Кожен рік таку акцію в держпідприємстві проводять у різних лісництвах і, як правило, їм притаманні своєрідні родзинки. Цього тижня, минулого вівторка, зовсім непомітним, але від того не менше завзятим у роботі став волонтер Корпусу миру зі Сполучених Штатів Америки, який вже другий рік допомагає учням Довжанської ЗОШ І – ІІІ ступенів оволодівати англійською мовою. Хоча вимірювати чиє-небудь завзяття у посадці лісу ніхто не збирався, лісівники хоча й сповідують свої принципи у роботі, але того дня вони воістину, як олімпійці, вважали, що головне – участь, натхнення і бажання.
Хоча, коли вже зустрівши всіх учасників акції: від юних земляків, державних управлінців та працівників органів місцевого самоуправління; молодих спеціалістів та вже посивілих сільських голів, працівники держлісгоспу зробили своєрідну коротку презентацію рідного підприємства та його ролі і місця у житті нашого Іршавського району.
Як істинний ґазда всіх лісових околиць населених пунктів Іршавщини, Василь Іванович Ледней у вступному слові розкрив місце і роль лісу та його охоронців у різних сферах життя краю, наводячи при цьому конкретні факти, цифри, історичні і природні явища. Справжнє захоплення, одначе, викликало образне порівняння директором держпідприємства Василем Леднеєм всіх учасників акції із лікарем, що проводить оперативне втручання аби вилікувати хворого. Природним і закономірним процесом у житті лісу є його вирубування людиною після досягання вікової зрілості. Звичайно, і зрозуміло, що це є рани на його тілі. Ліс, як саморегулююча природна популяція, має здатність самовідновлюватися. Будь-хто, часто буваючи в різних ділянках наших Карпат, має змогу бачити, як після лісозаготівельних робіт схили гір покриваються рослинністю. Відбувається це через два взаємодоповнюючі і взаємні регулюючі чинники: самосів домінуючих деревних порід та сприяння природному поновленню (введення недостаючих порід).
– Так от, коли людина садить ліс, – наголосив Василь Іванович, вона виступає своєрідним лікарем лісу, природи.
Його підлеглі провідний інженер з лісових культур Марія Бойко та лісничий Довжанського лісництва Михайло Криницький не тільки додали окремі штрихи до загальної картини представлення ДП «Довжанського ЛМГ», але й розповіли специфіку посадки лісу в конкретному урочищі. Михайло Ярославович по-особливому кілька разів наголосив на безпечному поводженні при виконанні робіт як дітей, так і дорослих на крутосхилах Довгої.
Час за роботою проминув практично для всіх як миттєвість того явища, події коли в єдиному пориві, інколи його ще називають ентузіазмом, захопленням, емоційним піднесенням, формує, згуртовує маси для досягнення однієї цілі, мети. Дорослі розосередилися поміж учнями шкіл та працівниками лісомисливського господарства. Спільне занняття зближує і сприяє знайомству. І вже стають тісними шпальти районної газети, щоб перелічити всіх учасників, хіба що найбільш знаних у районі і у Довгому та районі людей: Марія Батрин, Оксана Мейсарош і Ярослава Поп – педагоги дитячої школи мистецтв; Марія Шопа, Наталія Геда, Ганна Кополовець, Мирослава Ковачі Іванна Бісьмак – із загальноосвітньої школи І – ІІ ст.; Іванна Яцкович, Вікторія Романенко і Мар’яна Трикур – із ЗОШ І – ІІІ ступенів та їх учнів. Зі своїми підлеглими із райдержадміністрації та районної ради завзято трудилися заступник голови РДА Іван Мошкола, керівник апарату РДА Олег Козенюк, начальник управління освіти РДА Єлизавета Яцканич, радник голови районної ради Михайло Менчук. Була ще одна категорія тих наших земляків, хто долучився до заліснення Карпат. Це сільські голови: Довжанський – Віктор Симканич; Лисичівський – Ярослав Пальок; Кушницький – Михайло Штефко і Дубрівський – Володимир Малиновський.
На рівних зі всіма у цьогорічній Всеукраїнській акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» у Довгому брала участь ще одна особа – Юрій Фущич, провідний спеціаліст відділу охорони та захисту лісу і внутрішнього аудиту Закарпапстького обласного управління лісомисливського господарства. Юрій Юрійович як особисто посадив у одному із найбільш мальовничих куточків Довгого «своє» дерево, але й відзначив високу якість робіт всіма залученими до участі у акції та належну чітку і злагоджену організацію проведення заходу керівництвом державного підприємства та всіх дітей і дорослих.
Щороку учні шкіл – учасники Всеукраїнської акції – окрім посильної фізичної праці, вносять у неї ще й свій творчий, мистецький, інтелектуальний багаж. Дорослим вони, демонструючи найрізноманітніші художні, літературні твори як результат власного таланту, так і найкращі зразки класичної та сучасної української літератури. Так було і на цей раз. Та отримавши, як і належить із рук директора ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Василя Леднея, заслужені нагороди, деякі з них взялися за ще одну благородну справу. Орест Шварц, Роман Сас, Денис Роман під пильним наглядом лісничого Михайла Криницького, помічника лісничого Михайла Гільперта і Михайла Батрина закріпили на буках понад потоком нові шпаківні.
Нові шпаківні тепер вивищуються над посадженими саджанцями дуба скельного, явора , ясена звичайного і ялиці білої, але мине кілька років і на висоту їх рівня піднімуться цьогорічний підрост та 2 тисячі культурних саджанців на 0,7 гектара, а вже опісля своїми кронами проростатимуть через століття у чисте синє небо над зеленими Карпатами.
Михайло ІСАК

Ваш отзыв

Ваш коментар