- Нове життя - https://nz-ir.com -

Серед лауреатів – і наш земляк

На минулому тижні в атріумі Закарпатської облдержадміністрації та обласної ради відбулося вручення обласних премій у галузі літератури і мистецтва за 2017 рік. Тут зібралися 33 переможці в 22 літературних номінаціях, а також представники культурної спільноти краю, які завітали розділити знакову мить із колегами.
Церемонію нагородження провели директор департаменту культури облдержадміністрації Оксана Бабунич і директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю облдержадміністрації Ярослав Галас. Нагороди – премії і грамоти лауреатам вручив керівник краю Геннадій Москаль. У вступному слові він сказав, що ось уже 23 роки відзначають професійні звершення талановитих краян та заохочують їх до подальших творчих пошуків. Це спонукає їх на подолання нових вершин у царині літератури.
Серед нагороджених і наш земляк – редактор газети «Нове життя» Василь Шкіря. Він удостоєний обласної літературної премії імені Федора Потушняка у номінації «Драматургія» за книгу «Ранок вечора мудріший». Нинішнє ж видання п’єс є своєрідним дебютом автора як драматурга. Раніше Василь Шкіря удостоївся такої ж премії за книги казок «Іван Сила і брати-розбійники» та «Таємниця Смерекового замку».
Книга «Ранок вечора мудріший» побачила світ в ужгородському видавництві «Карпати». Варто відзначити, що окремі з п’єс, передусім адресовані нашій малечі, уже успішно втілені на самодіяльній сцені. Саме з них, каже автор, маленький глядач і читач щедро черпає історії про добро і зло, товариську відданість і честь. А п’єси, які адресовані дорослому читачеві, позначені насамперед злободенністю житейських проблем, які характерні для нашого суспільства і залишаються актуальними для пересічних громадян (заробітчанство, пияцтво, занепад моралі тощо), вони чекають свого сценічного продовження.
Свої виступи учасникам церемонії подарували цьогорічні лауреати премії імені Д. Задора – заслужена артистка України, солістка заслуженого академічного Закарпатського народного хору Яна Садварій та естрадно-духовий оркестр Ужгородського музичного коледжу ім. Д. Задора під керівництвом заслуженого артиста України Ференца Томича.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ