Версія для друку Версія для друку

Весна – пора відновлення лісів

Почалася весняна пора. Для лісівників ДП «Довжанське ЛМГ» – це старт копіткої роботи. Так, вони вже приступили до реалізації заходів з відновлення лісів, попередньо запроектувавши ділянки минулорічних та цьогорічних зрубів.
Днями, в адмінбудинку Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, відбувся захист проектів лісових культур. Він проводиться щорічно і на серйозному рівні, в ньому беруть участь ветерани лісового господарства та професіональні фахівці лісової справи. Цього року у засіданні Лісокультурної ради брали участь Ф. Ф. Гербут, старший науковець Закарпатського відділення Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва, В.С. Феннич, в.о. директора НПП «Зачарований край», начальник відділу лісового та мисливського господарства Закарпатського ОУЛМГ І.В. Орос, спеціаліст з лісовідновлення Закарпатського ОУЛМГ В.В. Ріцков. Перед нашими лісівниками щонайперше поставлено питання правильного і доцільного проектування ділянок, на яких відбуватиметься лісовідновлення.
Проектування лісокультурних об’єктів здійснюється при лісовпорядкуванні та щороку уточнюється власниками лісів за результатами детального обстеження лісокультурного фонду. При цьому складається відомість попереднього проектування ділянок лісокультурного фонду, що підлягають залісенню або залишенню під природне поновлення. У проекті передбачаються основні агротехнічні вимоги до створення лісових культур і плантацій, методи і способи створення лісових культур, розміщення, схеми змішування, потреба у садивному матеріалі, лісовому насінні тощо. Проекти лісових культур, плантацій і природного поновлення розробляються на основі відомості попереднього
проектування ділянок лісокультурного фонду. Проекти лісових культур розробляються за 1 рік до їх створення шляхом садіння (висівання), в окремих випадках при можливості освоєння свіжих зрубів та інших лісокультурних площ – у рік створення. Природне поновлення лісів проектується на площах зрубів з достатнім і якісним самосівом, підростом, кореневими і пневими паростками або за умови його появи протягом 1-2 років після рубання. Штучне відновлення лісів проектується на зрубах, згарищах, інших не вкритих лісовою рослинністю землях, що
підлягають залісенню, на яких природне поновлення головної породи неможливе або відбувається незадовільно.
У цьому році планується посадити лісових насаджень на площі 97,6 га. Стовідсотково заліснюватимуться не тільки зруби минулого року, але й цьогорічні. Для того, щоб охопити такі території, було вирощено 427,9 тис штук стандартних сіянців.
Те, що процес вирощування лісу – копітка й багаторічна праця, знають, мабуть, всі. А от те, що це неперервний процес, свідчать інші цифри. Аби в цьому році було чим відтворювати лісові насадження, працівники лісгоспу, а саме Загатського лісництва заготовили 5460 кг лісового насіння. Щоб зрозуміти об’єм робіт, додам, що для цього обираються тільки плюсові й елітні дерева, 3500 кг, зібрані саме з ПЛ/НД, насіння перевіряється лісонасінневою інспекцією, якщо висновки задовільні – його висівають у постійні або тимчасові розсадники. До речі, таких розсадників у нас два, – це на території того ж Загатського лісництва, площею 1,8 га та в Довжанському лісництві, розсадник площею 0,8 га .
Ось так, із року в рік, люди, які бережуть і примножують наші ліси, замикають, здавалося б, природний цикл своєю працею: із жолудя – насінника, потім – сіянець, далі – саджанець. І тільки через 101 рік дуб достигає своєї стиглості.
На базі Довжанського лісгоспу створено два шкільних лісництва, Смологовицьке та Броньківське, вихованці яких не просто знають теорію, але й на практиці пізнають радість спілкування з природою.
Будьмо свідомими й збережімо ліс разом!!!

Марія БОЙКО,
провідний інженер з лісових культур ДП «Довжанське ЛМГ».

Ваш отзыв

Ваш коментар