Версія для друку Версія для друку

А наука де?

Якою була минулорічна весна і осінь та зимові місяці, нагадувати немає потреби. Погода у черговий раз показала, що до неї таки потрібно ставитися з повагою, а не робити, що кому заманеться. То якщо навіть вже й відбуваються такі погодні катаклізми, і до них потрібно пристосуватися, то своє слово вчасно мала б сказати бджільницька наука. Чи її вже в Україні зовсім немає? Але ж ніби ще діє ННЦ «Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича», ще є в ньому керівництво і науковці. Ось тільки оперативного реагування на такі різкі зміни клімату чомусь від учених ніде читати не довелося.
А почитати якісь розумні рекомендації, як бути звичайним пасічникам в умовах різких перепадів температур навіть у травні, дуже хотілося б, бо ж в 2017 році сталося так, що у березні бджоли почали активно розвиватися. Потім настали холоди, які не дали можливості сім’ям використати взяток із весняних першоцвітів, а потім і садів. Як результат, бджоли почали роїтися вже на початку травня. Ось у таких умовах пасічники потребують слушних порад. А їх якраз і немає.
Чому так сталося, відповісти ніхто не може. Висловлюються припущення, що ті високопрофесійні вчені і дослідники, які були раніше, вже відійшли за межу вічності, а на їх місце прийшли люди, далекі від бджільництва. А ще кажуть, що ті фахівці, які раніше займалися розвитком бджільницької науки, тепер з різних причин відійшли у тінь і тихенько займаються бджолами на своїх пасіках, а поради дають найближчим друзям і знайомим. Їх, звичайно, можна зрозуміти, адже і вік дає про себе знати, і ставлення нинішніх можновладців до бджільництва більш ніж прохолодне. А як бути нам, простим пасічникам? Вчитися на власних помилках? Але це дуже вже дорога наука. То, може, пасічники, котрим вдалося майже без втрат здолати всі негаразди нинішньої весни, поділяться на сторінках «Нового життя» своїм досвідом. Думаю, дуже багато бджолярів були б їм вдячні.
А, може, редакція газети відкриє дискусійну сторінку з бджільництва?

Юрій САМОРИГА

Ваш отзыв

Ваш коментар