- Нове життя - https://nz-ir.com -

Так було…

У селі Білки, при центральній дорозі стоїть хрест, який є німим свідком трагічної події, яка відбулась 112 років тому.
15 січня 1906 року при виборах сільського старости 13 було вбито, 30 поранено і 13 засуджено.
Ці події маловідомі сьогоднішньому суспільству, особливо молодому поколінню. А це заслуговує, щоб було записано золотими літерами в нашій історії.
… Суперечка в селі за старосту почалася наприкінці 19 століття, коли на протязі багатьох років ним був єврей. Наближалися чергові вибори. І в одну неділю, коли народ вийшов після Служби Божої із церкви, явився Шандор Орбан – угорець-реформатор і почав просити людей, щоб його вибрали старостою. Народ погодився, але тільки на один термін.
Народився Шандор Орбан у 1863 році в Білках. Три роки служив в австро-угорському війську. Повернувшись з армії, почав господарювати в своєму господарстві. Був активним членом та головою партії «Малих господарів». Увійшов у довіру односельчан.
Так він у 1896 році стає старостою села, пропрацювавши 9 років, тобто три скликання.
Наближалися вибори. Вся торгівля в селі була в руках євреїв та угорців. Між ними були важкі взаємини. Зі старостою села теж. Євреї хотіли помститися йому і розпустили чутки, якщо і в четвертий раз виберуть Орбана, то народу доведеться платити йому пенсію від села. Хоча такого закону не існувало.
Агітація настільки була сильна, що населення обурилось. Біля 800 людей зібралося перед канцелярією сільського уряду у день виборів. Навколо охорона – жандарми. Приїхав солгабирів із Іршави. Поговорив з кандидатами на старосту Шандором Орбаном, Самуелем Гейдаловичем та Антонієм Зейканом (загородяником). А потім вийшов на ганок і оголосив Орбана старостою села.
Тоді натовп почав вимагати, щоб старостою був обраний Юрко Горзов. Горзова закликають в канцелярію на розмову. Він спочатку погоджується бути старостою, але через мить відмовляється. Відбувається така тяганина, а народ з нетерпінням чекає результату.
Тоді до людей виходить Орбан, став на торнаці (ганку) і звертається до них, піднявши обидві руки:
– Люди, будьте спокійні, я відмовляюся бути старостою.
Як свідчить один із очевидців, у цей час з канцелярії вибігає піднотар Клайн, в руках щось має. Піднявши руки, обертається до двору, де стоїть велика кількість людей. Лунає перший постріл в сторону, де стоять жандарми. Постріл ранить жандарма. Починається стрілянина. Жандарми одержують наказ від окружного коменданта Ласло Шарошія стріляти. Таким чином було вбито 13 людей і 30 поранено.
Пройшов певний час, Підкарпатську русь у 1919 році було приєднано до Чехословацької республіки. Жандармерія знаходилась у сусідах колишнього старости села Шандора Орбана.
Начальник жандармерії закликає його до себе:
– Сідайте, пане Орбан. Справа в тому, що один з ваших сусідів-земляків заголосив, що при виборах старости по вашій вині було багато смертей і вас треба взяти до відповідальності. Ми все це перевірили, і виявилося, що ви ні в чому не винні. Будьте спокійні, живіть здоровенькі.
Шандор Орбан мав досить велику сім’ю – 10 дітей. Донька Єлизавета вийшла заміж за Ференца Гоголу, в майбутньому відомого художника з Боржавської долини. Двоє синів і дочка Етела виїхали на постійне місце проживання в Угорщину.
Помер Шандор Орбан у 1947 році. Поховали його на протестантському цвинтарі Білок.
Петро Пітра,
с. Білки.