- Нове життя - https://nz-ir.com -

Людина починається з добра

Не говори про доброту,
Коли ти нею сам не сяєш,
Коли у радощах витаєш,
Забувши про чужу біду.
З метою виховання в учнів високої моральної цінності добра, милосердя у нашій школі проведено чимало різних виховних заходів: бесіди, анкетування, «круглий стіл», твори, диктанти, виховні години, акції… Отже, у понеділок, 11 грудня, у 7 класі відбулася година спілкування на тему: «Людина починається з добра». Класний керівник розпочала її запитаннями до учнів:
– А чи задумувались ви над тим, що таке доброта? Добросердечність? Чуйність? Милосердя? Розповіді учнів доповнила вчителька: «Милосердя й доброта – як два крила, на яких тримається людство. На жаль, так сталося, що милосердя втратило сьогодні свою цінність.
У сьогоднішній складний для нашої країни час із тривого у серцях зустрічаємо кожен день. Всі разом складаємо руки у молитві до Бога, просимо спокою і миру на нашій землі, нашому народові. Реалії сьогодення – щоденна боротьба за незалежність. Але, на жаль, серед нас є люди та сім’ї, для яких кожен день – це боротьба за маленьке життя. Із болем на душі та зі сльозами на очах сприйняли учні інформацію районного онколога про те, що сьогодні на обліку з новоутвореннями перебувають 10 діток, а ще з більшим болем сприйняли, що рак забрав життя п’ятирічної дівчинки у липні 2017 року, а у 2014 перестало битися сердечко дев’ятирічного хлопчика. Тому ми зобов’язані достукатися до кожної християнської душі, до кожної християнської родини долучитися і підтримувати сім’ї, котрих спіткало горе, сім’ї, які потребують допомоги, у котрих діти страждають на онкозахворювання, — продовжувала вчителька.
Отже, добро – не наука, воно – дія. Наш обов’язок – допомогти знедоленим, нещасним, дати притулок бездомному, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, захистити скривдженого.
Семикласники розповідали класному керівникові, як вони та їхні батьки допомагають сім’ям, які потребують допомоги у рідному селі Підгірне. А їх немало. Сумно, звичайно. Важко уявити, — мовила одна з учениць, що у нашому селі люди страждають від того, що не щодня мають свіжий хліб, а через те, що не чують вкрай необхідного «Добрий день!» Закінчила вчителька годину спілкування словами Біблії: «Віра без добрих діл – мертва, як тіло без душі». Найвища наука життя – мудрість, а найвища мудрість – бути добрим. У кінці учні здали кошти для онкохворих дітей району, тобто взяли участь в акції «Розтопи своє серце – допоможемо дітям разом».

Наталія ДАНКАНИЧ,
вчитель Підгірнянської ЗОШ І-ІІ ступенів.