- Нове життя - https://nz-ir.com -

Кір

З початком перших днів зими, в районі реєструються перші випадки захворювання на кір. Такі чинники, як активність міграційних процесів, особливо напередодні зимових свят, висока захворюваність кором у суміжних із Закарпаттям областях та сусідніх з нами районах області і прикордонній Румунії, циклічність для даного захворювання, яке, за багаторічними даними, реєструються в Іршавському районі кожні 5-6 років (2006 рік 53 випадки, 2012 рік 198 випадків) та значний прошарок нещепленого проти кору населення, збільшують ризик ускладнення епідемічної ситуації на території нашого району.
Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.
Вірус кору передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу – вона вже поширює інфекцію.
Перші тривожні ознаки небезпечного вірусу: людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з’являється нежить та кашель, а також підвищується температура. Через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки – посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі, важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон’юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки.
Вже на 4-5 день після перших симптомів, температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з’являється дуже помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя.
Цей вірус небезпечний ще й тим, що ускладнення після хвороби – інфекція сильно понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.
Пам’ятайте!
Найбільш дієвим захистом від кору є вакцинація. Зверніться до Вашого сімейного лікаря та уточніть імунний статус (наявність щеплень), наявність вакцин, та проведіть щеплення згідно з чинним календарем щеплень.
При наявності перших ознак захворювання ізолюйте захворівшого від відвідувань організованих колективів (група, клас т.ін.) та відразу зверніться до лікаря. Ізоляція зменшить ймовірність поширення захворювання, а кожен зафіксований випадок вималює справжній стан захворюваності по району та прискорить проведення протиепідемічних заходів. Не займайтесь самолікуванням.
При реєстрації захворювання на кір в організованому колективі проводиться максимальна ізоляція групи (класу) від іншого колективу на 21 день; забороняється приймання не щеплених осіб і осіб без довідки про щеплення, про перенесене захворювання на кір на термін карантину;
часто провітрюйте приміщення.
Не займайтесь самолікуванням! Звертайтесь до лікаря!
Олександр Соколюк,
директор Іршавської районної філії ДУ «ЗОЛЦМОЗ України».