Версія для друку Версія для друку

«Кирниченька» – перша у столиці!

Фестиваль «Перлина-фест», який минулого тижня провела Київська міська державна адміністрація, став уже вкотре щасливою візитівкою для унікального іршавського колективу «Кирниченька». Зразковий дитячий фольклорний ансамбль під керівництвом Едіти Токар своїм десятихвилинним багатоплановим запальним виступом «спровокував» на бурхливі оплески глядачів у колонному залі КМДА, а також на високі оцінки членів журі. Вони сказали, що такого захоплюючого і безпосереднього артистичного дійства їм давно не доводилося бачити.
Виступ наших юних аматорів сцени по-справжньому збурив глибинні почуття, сердечні пориви не тільки заслужених і авторитетних митців різних жанрів, які фахово в статусі членів журі оцінювали учасників Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячо-юнацької творчості «Перлина-фест», але й багатьох глядачів та домінантів. А ось буквально кілька фраз, які в якості цитат це підтверджують::
— Ви казка…
— Ви подарували нам чудову виставу.
Таке захоплення дитячою творчістю не може бути підробним, нещирим, а, значить, і цілком закономірним стала відзнака для «Кирниченьки» авторитетного журі – І-ше місце у номінації «Автентична творчість, самобутні номери, що розкривають культуру та історію твого регіону». Наша іршавська автентика – це були композиційно досконало вибудовані цілісним блоком ігри, бавки, сольні пісенні номери, танцювальні вкраплення. Народно-поетична, музична і епічна творчість нашого краю, вміло зрежисована у феєрію мистецького дійства у дитячому виконанні, дісталася свого апогею «Піду я в полонину» від Поліни Тернинко, яку вдало підхопив та підтримав Йосип Чава, виконавши народну закарпатську пісню «Дівко, дівко, пой до мене».
Йосип Чава – теперішній студент магістратури Київського національного університету культури, – один із найкращих вихованців Едіти Токар, що нині починають торувати свою індивідуальну стежку у мистецтві. Всього з більш ніж 35-літню історію «Кирниченьки», дипломанти «Перлини-фесту» – це, вже мабуть, 12-й за порядком творчий склад ансамблю. Якщо не заглиблюватися в історію цього творчого колективу, то коротко можна зазначити, що, мабуть не буде в районі такого населеного пункту, звідки б його дітлахи не пізнавали ази народного мистецтва. Тепер «Кирниченька» представляла у столиці країни Ірашаву, Брід, Чорний Потік. Крайню Мартинку, Климовицю, Білки, Дубрівку, Малу Розтоку та інші села в такому складі: Анастасія Бокотей. Рената Жідов, Вікторія Лендєл, Валєрія Шовак, Наталія Шелельо, Настенька і Ерік Цібеленки, Олександр Гуленко, Іванко Щадей, Віктор Ерделі,, Михайло Симканич і Антоній Симканич.
Юні іршавські артисти не тільки донесли до столичного глядача нашу неповторну автентику у слові, мелодії, скоромовці і танці, але і самі ознайомилися із найкращими київськими куточками, екскурсію по яких для них організував і неповторно провів старший товариш по ансамблю Йосип Чава.
В цілому ж переможна поїздка заслуженого дитячого фольклорного ансамблю «Кирниченька» стала можливою завдяки їх батькам, а їм в свою чергу підставили спонсорське плече добродії Михайло Лендєл із ТОВ «К’Лен», приватний підприємець Ігор Чедрик, голова правління райспоживспілки Сергій Лупак та Сілецький сільський голова Віктор Кузьма.
– Я не знаю, кому повинна більше завдячувати, – ділиться своїми дещо марними сумнівами художній керівник «Кирниченьки» Едіта Токар, – своїм вихованцям, що відмінно справилися із завданням, та реалізували мої педагогічні труди, чи їх батькам та спонсорам, із чиєї доброї волі та за фінансово-матеріальної підтримки стало можливим належне визнання колективного таланту цього ансамблю.

Богдан ГРИНЮК.

Ваш отзыв

Ваш коментар