Версія для друку Версія для друку

Історія об’єднує

В останні осінні дні до села Луково завітав староста сербського села Бекіч До Деяан Бобаль. Перебуваючи на Іршавщині, він зацікавився існуванням села Луково в Боржавській долині, так як його предки теж походять з села Луково, що на Пряшівщині, нині Словаччині. Візит відбувся до сільської ради Лукова, де він зустрівся з сільським головою Михайлом Фантою, а також дуже зацікавився діючим водяним млином родини Сенинець.
На зустрічі голова села Луково та староста сербської громади обмінялися інформацією про життя громад. До прикладу, громада сербського села Бекіч До складає трошки більше 300 жителів, більшість з яких русини-українці, які переселилися в придунайську низовину більше 160 років тому. Жителі села займаються сільським господарством , для якого дуже сприятливий клімат Дунайської низовини. Поряд з тим, староста налагодив зв’язки з Бардейовським регіоном – де і тепер проживає багато русинів, і якраз наступним його візитом був 45-й фестиваль русинів-укаїнців Словаччини «Маковицька струна».
Особливістю обох громад є те, що обидві найменші в своїх адміністративних районах. Правда, відповідальності перед людьми це не применшує – гостя вразила велика нова школа і дитячий садок села Луково, про які зазначив, що і сам мріє, щоб в Бекіч До громада зросла в майбутньому хоч до половини «найменшої» громади Іршавського району.
Візит в сільську раду Лукова закінчився домовленістю продовжити зустрічі.
Денис ДОБРА.

Ваш отзыв

Ваш коментар