- Нове життя - https://nz-ir.com -

операція «Трикстер»

З 9 листопада поліція Іршавського району, як і по всій Україні, розпочала оперативно-профілактичне відпрацювання під умовною назвою «Трикстер».
– Операція «Трикстер» – як розповів начальник Іршавського відділення поліції, полковник Віктор Ребрей, – спрямована на виявлення та документування злочинних груп, які причетні до шахрайства у сфері електронної комерції.
Для боротьби з цим видом злочинів іршавські поліцейські використовують усі можливі способи, проводять виступи в ЗМІ, розробили білборди та плакати, які розмістили на кожній сільській раді та у місцях найбільшого скупчення людей у районі.
Не зважаючи на вжиття цих заходів, деякі громадяни все ще довіряють незнайомцям та віддають їм останні кошти. Цими днями пенсіонер із села Кушниця віддав шахраям 200 доларів. Йому зателефонували невідомі особи, що його син потрапив в Чеській республіці у поліцію,і потрібно терміново гроші. Чоловік, навіть не задумуючись, перерахував гроші шахраям. А вже потім з’ясувалось, що із сином все гаразд, і ні до якої поліції у Чехії він не потрапляв. Зрозумівши, що його ошукали, потерпілий звернувся до поліції. Тепер шахрая розшукують правоохоронці.
Цього року почастішали випадки поширення СМС-повідомлення з інформацією про блокування банком платіжної картки. Зловмисники зазвичай використовують послугу телекомунікаційних операторів. Для вирішення питання про розблокування картки вони пропонують зателефонувати на зазначені в СМС номери телефонів, а так звані «співробітники банків» дізнаються інформацію про номер банківської карти, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу, а також інші дані. Маючи цю всю інформацію, злодії отримують доступ до банківських рахунків потерпілого, звідки знімають всі заощадження, перераховуючи їх на особисті банківські рахунки. У разі отримання такого СМС-повідомлення полковник поліції Віктор Ребрей радить в першу чергу телефонувати по номеру банківської установи, який зазначений на Вашій картці або номером телефону, вказаним на офіційному сайті банківської установи.
Також під час операції «Трикстер» поліцейські будуть аналізувати інформацію рекламних оголошень, різних сайтів, які пропонують платні послуги за можливість пограти в ігри в режимі онлайн, перевірятимуть соціальні мережі щодо суб’єктів господарювання та окремих осіб, причетних до протиправної діяльності, пов’язаної з шахрайським заволодінням коштами громадян у сфері електронної комерції.
Щоб не стати жертвою Інтернет-шахраїв, варто бути обережними, не довіряти пропозиціям придбати товар за занадто заниженими цінами, не робити передоплату, купувати товар тільки у перевірених Інтернет-магазинах.
Хочемо нагадати за такі види злочинів настає відповідальність згідно з ч.3,4 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство»;
ч.3 – шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років);
ч.4 – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою ( карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна).
Віта Горзов
Іршавське відділення поліції.