- Нове життя - https://nz-ir.com -

закарпатці представили авторську виставу на Міжнародному театральному конкурсі в Києві

З 5 по 8 жовтня у самому серці Києва, в затишному гранд-холі готелю «Хрещатик», що на Майдані Незалежності, проходив п’ятий ювілейний Міжнародний театральний фестиваль «JOY FEST – 2017», який познайомив гостей великого театрального свята із творчістю Ізраїлю, Польщі, Литви, Швеції та, звичайно, з кращими професійними та Народними театральними колективами України.
Закарпатську область, яка вперше брала участь у даному міжнародному конкурсі представив Берегівський народний український театр імені Ярослави Бандурович.
5 жовтня, під час офіційного відкриття «Joy Fest – 2017», знайомства із членами журі та театральними колективами,  берегівські театрали привітали учасників та глядачів фестивалю піснею «Берегсас», яка супроводжувалася відеофільмом про рідне місто. По завершенню виступу член журі Лейф Олссон із Швеції назвав пісню у виконанні провідного актора Івана Чегіля дуже мелодійною. А далі,  6 жовтня, на суд глядачів та професійного журі було представлено конкурсну п’єсу Ольги та Олександра Матей  «І були кози ситі та сіно ціле, допоки…». Актори театру зіграли виставу дуже чуттєво та емоційно, особливо сподобався персонаж бабусі Морішки, яку переконливо зіграла Надія Матей. Зачепили «за живе» тема та сюжет вистави, по завершенню якої  глядачі та члени журі аплодували стоячи.
До складу журі п’ятого міжнародного фестивалю «Joy Fest – 2017» увійшли актор, режисер, театральний педагог, художній керівник-директор Центру мистецтв «Новий український театр», художній керівник Театру «Божа корівка» Віталій Кіно, шоумен, ведучий заходів, телеведучий, засновник клубу гумористичної імпровізації ImprovClub імпровізація, офіційний конферансьє Євро-2012, ведучий EuroClub на Євробаченні-2017 Сергій Величанський, актор театру та кіно, режисер, педагог Ахмед Есмурзієв, головний маркетолог журналу JOY.UA Vita Kryvoviaza, режисер, керівник театру «Маскам Рад», представник ГО Міжнародний соціально-культурний проект «Джойфест» Інна Гончарова, завідуючий кафедрою театральної режисури Рівненського державного гуманітарного університету, доцент, кандидат педагогічних наук, почесний член журі міжнародних та всеукраїнських театральних фестивалів Володимир Богатирьов, режисер, драматург, сценарист, актор Олександр Мірошниченко, український актор, телеведучий, режисер, лауреат театральних конкурсів, досвідчений педагог Анатолій Суханов, режисер, драматург, виконавець поезії, педагог, актор и перекладач п’єс Лейф Ольссон.
8 жовтня між членами журі відбулося обговорення конкурсних вистав, урочисте закриття та нагородження учасників у різних номінаціях, адже  організатори фестивалю не притримуються правил визначення  міст у даному конкурсі. За словами голови журі Анатолія Суханова, людини, котра має просто неосяжний досвід суддівства театральних фестивалів, берегівський театр зіграв авторську виставу дуже чуттєво і душевно, на його думку цікаво було спостерігати за грою акторів різних вікових поколінь. Таким чином театр імені Я.Бандуровича отримав відзнаки конкурсу у таких номінаціях: «Втілення авторської драматургії», яку отримав колектив театру,  «Кращу жіночу роль другого плану» було присуджено Надії Матей, а «Кращу жіночу роль» – акторці театру, студентці Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ,  Адріані Вешелені.
У складі цього колективу і наш земляк – Юрій Мельник із Довгого. Він грав у виставі «І були кози ситі та сіно ціле, допоки…». Це його вже третя нагорода у складі цього колективу, а Юрій Юрійович є актором театру із 2014 року.
– Він чудово вписався в театральну трупу, – каже головний режисер театру Ольга Матей. – І всі учасники вважають його вже постійним учасником трупи, а не тимчасовим. Як гуморист, він постійно виконує і драматичні ролі. Наразі він складає кістяк колективу.
Саме на таких міжнародних та всеукраїнських конкурсах учасники фестивалю мають можливість отримувати численні майстер-класи з акторської майстерності, чудову платформу для обміну досвідом з іншими театрами, пошук однодумців й нових контактів для співпраці та гастролей, зустріч з чуйним та уважним глядачем.
Ми пишаємося нашим земляком, що він достойно представляє Іршавщину і Закарпаття в цілому, на визнаних мистецьких форумах. Тож і надалі бажаємо йому нових творчих злетів!
Наш. кор.