- Нове життя - https://nz-ir.com -

Як вберегтися від шахраїв

Чи можливо уберегти себе від шахраїв? Відповідь начальника Іршавського відділення поліції полковника Віктор Ребрей така: можливо! Однак, громадянам потрібно дотримуватись деяких порад, щоб уникнути неприємностей.
Зараз надзвичайно популярні покупки через Інтернет мережі. Багато хто з громадян здійснював покупки на сайтах оголошень «Куплі-Продажу». Звісно зустрічаються добропорядочні громадяни, але серед них досить часто трапляються шахраї. Схеми прості. Продавець виставляє привабливий і дешевий товар, а вже далі все залежить від того на скільки довірливий покупець. Як правило, продавець перед відправкою товару поштою просить або аванс, або 100% передоплату і після отримання грошей зникає назавжди.
Треба сказати, що шахраї діють по обидві сторони барикад, тому вони можуть виступати як у ролі продавців, так і в ролі покупців. Чимало продавців не проти відправити товар в інші регіони країни, перед цим отримавши платіж на свою картку. Шахраї телефонують продавцю, цікавляться товаром, а потім погоджуються вислати гроші на картку. Після цього шахрай каже, що потрібно підтвердити переказ грошей, так як гроші відправляє із іншої системи платежів. Тобто просить продавця під’їхати до банкомату і дає йому докладні інструкції, що робити. У подальшому під приводом підтвердження переказу, неуважний продавець чи покупець, за інструкцією шахрая, надсилає йому всі гроші зі своєї картки. Такі гроші повернути потерпілому шансів дуже мало, а тому ніколи персональні дані, коди банківських операції чи паролі своїх банківських карток нікому не повідомляйте.
Ваші рідні потрапили до поліції! Такі дзвінки вже надходили мешканцям Іршавщини. Це найпоширеніший вид шахрайства. Вирішальним тут є фактори несподіваності та гра на емоціях потерпілого. Наведу приклад. У м. Іршава до жінки похилого віку зателефонував шахрай і повідомив, що її внук який проживає в іншому місті їхав до неї і потрапив до поліції, а для його звільнення потрібно терміново гроші. Бідолашна бабуся відразу зібрала необхідну суму грошей і вже майже їх хотіла віднести на вказане шахраями місце. Однак, вирішила зателефонувати на «102». Поліцейськими дана інформація була перевірена, а далі встановлено, що її внук знаходиться вдома із батьками і ніяка поліція його не затримувала. У таких випадках, слід не впадати в паніку і не поспішати виконувати умови аферистів. Перевірити у шахрая, прізвище близької Вам людини, дату його народження. Практично злочинці такою інформацією не володіють, а Ваш номер набрали шляхом випадкового набору.
SMS-шахрайство! Через СМС-повідомлення про виграш автомобілів чи призів, потерпіли мешканці села Великий Раковець, Кушниця, Білки, Довге, Іршава… Громадяни отримували СМС-повідомлення про те, що на їх номер телефону випав приз автомобіль Шевролет-Авео і потрібно терміново перерахувати гроші для реєстрації. Деякі громадяни зрадівши виграшу, не обдумавши перерахували чималі суми коштів.
Ще нашим громадянам надходять СМС-повідомлення від імені банку про заблокування платіжних карток і в зв’язку з цим, необхідно зателефонувати в контакт-центр. Таким чином зловмисники намагаються з’ясувати номер банківської картки користувача, щоб у подальшому зняти із неї всі наявні на ній кошти. А тому, не повідомляйте конфіденційну інформацію, особам, які представляються співробітниками банку у телефонному режимі, так як справжні для з’ясування Вас запросять до банківської установи.
Полковник поліції Віктор Ребрей розповідає, що зараз Іршавським відділенням поліції проводиться потужна превентивна робота, адже цей вид злочину можна попередити.

Віта Горзов,
Іршавське відділення
поліції