- Нове життя - https://nz-ir.com -

Техніка безпеки на металорізальних верстатах

Хоча машинобудівна промисловість у районі майже не працює, але на малих підприємствах та у фізичних осіб підприємців та приватних підприємствах знаходяться в експлуатації металорізальні верстати, що виготовлені ще за часів Радянського Союзу. Тому у черговий раз хочеться нагадати верстатникам металорізальних верстатів, про те що найнебезпечнішим виробничим фактором при роботі на токарних верстатах є: шпиндель, що обертається, вали, черв’яки, стружка і якщо сказати одним словом, то небез­пеку становлять всі обертові механізми верстата.
Слід пам’ятати, що перед початком роботи на токарних вер­статах необхідно виконувати і знати про наступні вимоги з нормативних документів з охорони праці:
Приступаючи до роботи на металорізальному верстаті, приведіть свій робочий одяг у порядок, застебніть всі ґудзики або клеп­ки, щільно підв’яжіть або закотіть рукава, якщо у Вас довге волосся приберіть його під головний убір. Підготуйте своє робоче місце:
Перевірте справність усіх захисних щитків, справність захисних кінцевиків (при наявності). Захисні окуляри (повинні бути чистими, без под­ряпин і тріщин), заздалегідь приготуйте ріжучий та вимірювальний інструмент, необхідні пристосу­вання для виготовлення даної деталі, тару для заго­товок і готової продукції, подивіться чи все в по­рядку з підніжними настилами.
Підлога навколо вер­стата повинна бути чистою і без оливних плям. Перед початком роботи перевірте:
Гальмівні механізми, пристрої управління (кнопки Пуск та Зупинка, подачу олив на механізми і напрямні елементи верстата , натяг ременів і ланцюгів. Для такої перевірки достатньо провести запуск верстату і протягом декількох хвилин на холостому хо­ду перевірти його. Вам відразу стане ясно чи справний верстат, чи несправний з механічної частини. Приступайте до роботи тільки у тому випадку коли, верстат повністю справний.
Під час підготовки верстата до роботи:
Проведіть установку різців, пристосувань, оснастки і ін­ше, верстат повинен перебувати у вимкненому положенні. Після установки різців та оснащення перевірте рух шпинделя вручну. Переконайтеся, що різці не б’ються об пат­рон, шпиндель і оснащення.
Під час роботи верстата:
Міцно закріплюйте оброблювальні заготовки і деталі у патроні, оправках або центрах. При уста­новці і знятті заготовок вагою більшою за 20 кг користуйтеся підйомними пристроями.
Ні в якому разі не залишайте ключ у патроні після закріплення або зняття деталі. Не чіпайте і не пригальмовуйте рука­ми шпиндель верстату, який рухається до повної його зупинки.
При прибиранні стружки необхідно використовува­ти щітки та металеві гачки. Не робіть прибирання, протирання олив з верстата при об­робці деталі.
При вимірах параметрів деталі вимикайте обертання шпинделя і обережно робіть виміри. Будьте обережні при замірах, на оброблювальних деталях можуть бу­ти присутніми гострі кромки ( у які можна порізати руки). Закривайте зону різання призначени­ми захисними кожухами, екранами. При швид­кісному точінні слід застосовувати різці зі стружколомними канавками або різці стружколомом.
При зачистці задирок або поліруванні оброблюваних деталей застосо­вуйте затискачі. Тримати в руках абразивну шкурку заборонено. Не жорсткі вали необхідно обробляти в люнетах. Виступаючі краї оброблюваного прутка слід захищати трубчастими кожухами.
Працювати необхідно суво­ро по тих процесах і виставляти ті режими різання які вказані в технологічному процесі на оброблювану деталь. Перед вимиканням обертан­ня шпинделя слід вимкнути автоматичну подачу верста­та і відвести ріжучий інструмент від деталі.
Забороняється працювати в рукавичках, із за­бинтованими пальцями (можна скористатися гумо­вими напальчниками). Витирайте руки чистою ган­чіркою, не використовуйте ганчір’я для витирання рук після протирання верстата (можна порізатися дрібного стружкою). При обертанні шпинделя більше 150 об/хв. не користуйтеся жорсткими цен­трами. При обробці великогабаритних деталей ко­ристуйтеся самозмащувальними центрами. У мо­мент перерв відключайте електроживлення приводу обертання шпинделя.
При збоях в електропостачанні або витоку олив у терміновому порядку відключіть обладнання.
Забороняється відкривати дверцята електричних шаф та захисні кожухи електрообладнання. У випад­ках будь-яких несправностей повідомляйте май­стру зміни або черговому по зміні.
До усунення непола­док у роботі верстату до роботи приступати заборонено. Тримайте своє робоче місце в чистоті, не захаращуйте його деталями і заготовками.
Після закінчення роботи:
Вимкніть верстат і знеструмте його електричну частину рубиль­ником. Приберіть стружку з верстата і біля нього спеціальними засобами, змастіть машинною оливою напрямні та обертові вали і черв’яки. При­беріть у встановлене місце ріжучий і вимірювальний інструмент.
Пам’ятайте, що всі травми є наслідком порушення вимог нормативних актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також особистої необережності (людського фактору).

Андрій Лутак,
страховий експерт з охорони праці Іршавського відділення Фонду соціального страхування України.