Версія для друку Версія для друку

СВЯТО МУЖНОСТІ ТА ГЕРОЇЗМУ

Краще в ріднім краї милім
Полягти кістьми, сконати,
Ніж в землі чужій, ворожій
В славі й шані пробувати
М. Вороний

14 жовтня найбільше осіннє свято – Покрова. Християнська святиня Покрова прийшла з Константинополя, де Божа матір своїм покровом захистила святе місто від нашестя сарацинів, і поширилось в Україні ще в ХІ столітті
Святу Покрову козацтво визнало своєю захисницею і на Запорізькій Січі збудували церкву її імені. Запорізькі козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. У новому січовому таборі козаки найперше будували Покровську церкву, а для воєнних походів використовували її похідний варіант з іконою Пресвятої Покрови. Перед важливою подією чи походом козаки завжди молилися своїй покровительці. У переддень Покрови, або цього дня козаки обирали собі отамана. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається як день українського козацтва.
Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час другої світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.
Отже, сьогодні Покрова – це свято не тільки народне, а й національне.
14 жовтня 2014 року в Україні Указом Президента було встановлено День захисника України. Також цим указом було скасовано святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого. Це рішення П.Порошенко прокоментував так: «В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат гідних стати Днем захисника Вітчизни! Я наголошую,Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої».
Козак в Україні завжди вважався взірцем сміливості, честі, гідності та патріотизму. Чим не приклад для наслідування. Саме тому для покращення військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, районною радою та райдержадміністрацією з ініціатив Віктора Симканинця та районного відділу освіти, в районі організовано і проводиться гра «Патріот». Перший (кущовий) етап гри було проведено 6 жовтня в шести зонах на базах Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ільницької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Осійської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Ф. Потушняка, Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Кушницької ЗОШ І-ІІІ ступенів. В результаті цікавої і безкомпромісної гри переможці в зонах, а це команди Іршавської ЗОШ І-ІІІ № 2 ст., Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ст., Осійської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Ф.Потішкняка, Білківської ЗОШ І-ІІІ ст., Доробратівської ЗОШ І-ІІІ ст., Климовицької ЗОШ І-ІІ ст., Лисичівської ЗОШ І-ІІІст., Малораковецької ЗОШ І-ІІІ ст. зустрінуться в фінальному поєдинку 16 жовтня цього року. Всі учасники гри «Патріот» виявили хороші знання з історії нашої країни, хороші спортивні результати, були активні, артистичні, дотепні і кмітливі та підготували творчі роботи з рубрики «Листи солдату». Звичайно цій грі передувала тривала підготовка учасників та їх керівників. Журі даної гри ще доведеться визначити яка творча робота є найкращою, але мене вразив до глибини душі і визвав бурю емоцій лист воїну учасників команди Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1.
Шановний воїне!
Ми знаємо як Тобі важко зараз. Хтось сказав, що війна – то тяжка праця, то виснажлива варта. Але якби не Ти, якби не Твоя мужність, Твоя відвага і витримка, нам було б так само страшно думати про своє майбутнє в пригнобленій, відкинутій на десятиліття назад країні. І ми дуже вдячні Тобі за те, що ніколи не будемо жити в такій державі, яку мріє нав’язати нам ворог. Та нічого з цього не вийде! Тому що є Ти мій дорогий воїне!
А ми, коли прийде час, приймемо зброю з Твоїх рук, займемо Твоє місце на варті вже мирної держави! Дякуємо!
Із повагою , учні Іршавської ЗОШ 1-ІІІ ст.
14 жовтня – це свято мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг, патріотичного духу українського народу. Це також свято пам’яті та пошани тих, хто впродовж століть боровся за свою землю і відстоював суверенітет України після здобуття нею незалежності. Ми пишаємося своїми патріотами, пам›ять про них навічно залишиться прикладом щирої любові до України в наших серцях і думках. Вітчизна за будь яких обставин потребує особливої уваги. Висловлюю щиру вдячність, любов та повагу всім тим, хто захищав і захищає спокій українців.
Якщо ти стоїш в строю,
Памятай Батьківщину свою,
Памятай син ти і солдат
На тебе завжди дивляться
Наші пильні очі,
Наші добрі серця.
І на все тобі відповідь –
Найдорожче нашої Батьківщини
На світі немає!
Слава Україні! Героям слава!
Андрій Андрішко,
головний спеціаліст відділу освіти.

Ваш отзыв

Ваш коментар