Версія для друку Версія для друку

Як я був ,,резервістом”

З 29 червня по 8 липня цього літа відбулися навчальні збори резервістів 5-го стрілецького батальйону територіальної оборони області. Зі всіх районів області на околиці села Оріховиця Ужгородського району зібралоcя майже п’ять сотень чоловік на військові навчання на десять днів.
Система будується таким чином, що населення у кожному селі, районному чи обласному центрі готове встати на захист країни.  Більшість учасників зборів з’явилися за повістками, які отримали на робочих місцях. Успішні системи національної територіальної оборони будуються насамперед на залученні ідейно мотивованих бійців, для яких участь у збройних формуваннях – насамперед патріотичний обов’язок (а до цього додаються бажання тримати себе у добрій фізичний формі, можливість за державний рахунок вправлятися у володінні зброєю).
Незважаючи на певні стереотипи, які склалися у мирного населення, харчування, амуніція, організація занять – все це залишило досить непогані враження. Особливою увагою користувалися заняття тактичної медицини (знання щодо порятунку життя собі чи іншим необхідно й у мирному житті).
Також проводилися навчальні стрільби, адже стрілецькі навички набуваються тільки з великою практикою. Корисними були заняття з організації блок-постів у виконанні поліцейських, котрі знають такі пости не з навчальних занять (в задачі тероборони якраз і входить охорона доріг при виникненні такої потреби).
А ще – заняття із пересування в групах під час бойових дій, навчання основам облаштування та маскування бойових точок та окопів.
Очевидно, що за якісної організації кожна така декада буде не зайвою для кожного свідомого громадянина, коли країна продовжує жити під загрозою як не масштабного вторгнення, то загострення ,,гібридної війни”.

Ф.Халак,
резервіст 5-го стрілецького батальйону територіальної оборони області

Ваш отзыв

Ваш коментар