Версія для друку Версія для друку

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ДЕРЖАВНОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ

У понеділок, 2 жовтня, відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іршавській райдержадміністрації. Провів засідання голова комісії, заступник голови РДА Іван Мошкола.
На порядку денному присутні розглянули два питання. Зокрема, про стан виконання заходів щодо ліквідації АЧС в урочищах Калинна, Глибока, Рощів лісомисливських угідь Іршавського УТМР і ДП «СЛАП Іршава-агроліс» та зняття  карантинних обмежень  з урочищ  Калинна, Глибока, Рощів лісомисливських угідь Іршавського УТМР і ДП «СЛАП Іршава-агроліс».
Начальник Іршавського районного відділу головного управління держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Халус зазначив, що 18 серпня 2017 року,в урочищі Калинна лісомисливських угідь Іршавського УТМР та ДП «СЛАП» Іршава агроліс» знайдено труп дикої свині. Ветеринарними спеціалістами проведено відбір проб патматеріалу (шматочки селезінки, трубчата кістка), які були направлені у Львівську регіональну лабораторію ветеринарної медицини для дослідження на АЧС. Труп тварини після взяття патматеріалу було спалено, захоронено та проведена дезінфекція хлорним вапном.
На виконання плану заходів по ліквідації АЧС: створено 5 бригад мисливців разом із спеціалістами ветмедицини, якими постійно проводились обстеження лісомисливських угідь. Спеціалістами ветмедицини району проведено обстеження населених пунктів: с. Кушниця – 399 дворогосподарств, 535 гол. свиней; с.Лисичево – 379 дворогосподарств, 528 гол. свиней, здійснювались заходи із депопуляції диких свиней, виконання плану заходів щодо ліквідації вогнищ африканської чуми свиней розглядалось на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де були прийняті рішення додаткових заходів профілактики щодо недопущення поширення на території району захворювання на АЧС. Крім того, створено робочу групу по контролю місць реалізації м’яса та м’ясної продукції, місць торгівлі живими тваринами на території району, із числа спеціалістів Іршавського районного відділу ГУ ДПСС в Закарпатській області, агропромислового розвитку Іршавської РДА та Іршавського відділення поліції; в населених пунктах, що межують з неблагополучною територією, розміщено більше 100 оголошень щодо заходів з профілактики АЧС, проведено близько 700 бесід з населенням щодо небезпеки та профілактики АЧС. Інформація про проведену роботу неодноразово публікувалась в районній газеті «Нове життя» та на сайті РДА тощо.
За підсумками засідання комісія вирішила: інформацію взяти до відома та зняти карантинні обмеження та оголосити урочище Калинна лісомисливських угідь Іршавського УТМР та ДП «СЛАП Іршава- агроліс», навколишні урочища Глибока та Рощів – благополучними щодо африканської чуми свиней.
Враховуючи те, що в районі залишається неблагополучний пункт АЧС урочище «Клобук» Білківського лісництва,  заходи щодо недопущення розповсюдження даної хвороби необхідно продовжувати. Зокрема,  проводити депопуляцію дикого кабана; контролювати недопущення торгівлі живими свинями на тваринних базарах району. Також  здійснювати контроль за реалізацією м’яса та м’ясопродукції та проводити роз’яснювальну роботу серед населення.
Голова надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іршавській РДА Іван Мошкола, підводячи підсумки проведеного засідання, подякував всім за проведені заходи та наголосив, що дана хвороба приносить колосальні економічні збитки свинарству, і закликав й надалі проводити роботу у напрямку виконання зазначеного плану заходів по ліквідації даної хвороби.
Прес-служба РДА.

Ваш отзыв

Ваш коментар