Версія для друку Версія для друку

Тут згоріли молодість і старість…

Так написав поет Василь Кузан із Довгого про страшну трагедію, яка сталася 34 роки тому в с. Залужжя Мукачівського району. Там заживо згоріли 29 пасажирів автобуса «Мукачово-Арданово», серед яких були жителі Арданова, Дунковиці, Горбка і Доробратова. Серед тих, хто прийняв мученицьку смерть, це дві третини молоді люди віком до 20 років.
У 2003 році з ініціативи тодішнього голови районної ради Степана Бобика на місці трагедії було встановлено пам’ятник. Відправляли панахиду і освячували пам’ятник представники духовенства православної та греко-католицької єпархії на чолі із своїми єпископами Агапітом та Міланом Шашіком. Автор пам’ятника – відомий скульптор з Ужгорода Михайло Белень. Спонсором виступив генеральний директор Львівської кавової фабрики СП «Галка ЛТД» Борис Дубовий.
Із тих пір тут щорічно проводиться заупокійне богослужіння за загиблими в автомобільній катастрофі. Великих зусиль докладає до цього голова районної ради ветеранів України Петро Король.
Вважаю це своїм життєвим обов’язком. – каже Петро Васильович. Справа в тому, що тоді я працював начальником цеху Іршавської меблевої фабрики. А водій доставляв на підприємство лако-фарбувальні матеріали. Автобус загорівся від розлитого на асфальті лаку. На місці трагедії рідні покійних постійно кладуть квіти. Пломеніють вони там не лише навесні, влітку, а й восени та взимку.
Цьогоріч на вшануванні пам’яті тих, хто загинув у автокатастрофі, були голова районної ради Віктор Симканинець, Іршавський міський голова Степан Бобик, заступник голови районної ради Володимир Половка, радник голови райради Юрій Фельцан, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Владика Ніл, секретар Єпархіального управління, протоієрей Віктор Місо, рідні та близькі загиблих.
На місці катастрофи відбувся заупокійний молебень, який відслужили священослужителі греко-католицької та православної конфесій. До пам’ятника покладено квіти та лампадки.
Спонсорами цього заходу виступили народний депутат України Павло Балога і депутат обласної ради Іван Савко.

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар