- Нове життя - https://nz-ir.com -

Довіку треба пам’ятати тих, хто не повернувся з фронтових доріг

Минулої неділі гірське село Чорний Потік вирувало в святкових урочистостях – тут проходило районне свято партизанської слави. Із самого ранку грав духовий оркестр, лунали пісні воєнних років, чути було радісний сміх. До пам’ятника полеглим партизанам сходилися жителі села, гості з сусідніх населених пунктів району, області та з-за кордону. Були серед них також учасники АТО.
Святкове дійство відкрив коротким вступним словом Чорнопотіцький сільський голова Юрій Бабинець. Він сказав, що жителі села не забувають за тих, хто 1944 року боровся проти фашизму, віддав своє життя за незалежність Вітчизни.
Гості свята, представники установ та організацій, воїни АТО та кращі учні поклали до підніжжя пам’ятника квіти. Одночасно покладено корзини квітів й до Пам’ятника воїнів у Смологовиці, а також до пам’ятних знаків на місцях висадки десантів та трагічної загибелі партизан в урочищах Хрести, Гробищі та Жерник.
Перед присутніми виступили директор Чорнопотіцького історико-краєзнавчого музею Юрій Фегер, провідний методист Іршавського районного будинку культури Оксана Сідор, начальник відділу мобілізаційної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи РДА Федір Халак, представники Союзу військових Словаччини, голова «Клубу Прешов» Мар’ян Полаї, голова Всеукраїнської спілки ветеранів війни, генерал-майор запасу Володимир Попович, учасник АТО Віталій Тенкач.
Виступаючі наголосили, що слід пам’ятати тих, хто не повернувся з далеких фронтових доріг. Як написав поет: «Де громом прокотилася війна, нам вашу славу з гордістю нести! І вічну пам’ять вдячно берегти». Пройдуть роки, зміняться покоління, і в живих не залишаться учасники Другої світової війни, але зостанеться пам’ять про них, про їхні ратні подвиги, про ту страшну війну, яка забрала життя мільйони людей. І від всіх нас залежить, щоб це залишилось у пам’яті прийдешніх поколінь. Тож, пам’ятаймо про все і про всіх!
А потім відбулася панахида та освячення нововстановленої надмогильної плити. Присутні відвідали історико-краєзнавчий музей партизанської слави, персональну виставку художниці Лариси Щоки, побували в партизанському бліндажі, що в сільському парку та подивилися виступи колективів художньої самодіяльності. Не обійшлося і без солдатської каші.
В урочистостях взяли участь заступник голови районної ради Володимир Половка і радник голови районної ради Юрій Фельцан.

Василь ШКІРЯ