- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Рольові ігри» І.Байдака

Життя грається нами, ми граємося життям, або ми граємося в життя…І саме в кожної людини є право на те, щоб обрати, яку гру зіграти. Про це і пише Іван Байдак у збірці психологічних історій «Рольові ігри».
Я вже давно захоплююся творчістю молодих українських письменників. Серед них такі як Марк Лівін, Андрій Любка, Ніколо Шеле, Юрій Матевощук…і цей список можна продовжувати й далі, стільки їх вже є – талановитих молодих обдарувань. Та все ж хочу виділити одну книгу, з якої почалася моя зацікавленість сучасною українською літературою.
Книга «Рольові ігри» складається з цікавих оповідей на будь-який смак. Це – добірка десяти захоплюючих історій людей у різних життєвих ситуаціях, де герої книги постають перед вибором, яку роль обрати цього разу. «Рольові ігри» всебічно розкрили майстерність автора, а критики назвали І.Байдака одним з найталановитіших та найцікавіших українських письменників сьогодення.
Твори автора вирізняються складним психологізмом, оригінальним стилем, жанровою та стилістичною різноманітністю. У кожній історії є глибока філософія, пошуки сенсу та якості життя. Автор зумів майстерно описати реалії людського існування. Інколи здається, що письменник і сам живе у змальованому ним світі, незрозумілому, але доступному для тих, хто справді може заглибитися у «реальні ілюзії». Кожна з історій показує життя таким, яким воно є насправді: інколи солодким, інколи гірким. Часом сумним, а часом навпаки. І.Байдак зумів описати усе без перебільшень. Так, що віриш у кожне написане ним слово. Насичений сюжет творів затягує читача з головою у вир подій, а філософські уривки можна розібрати на цитати. Кожна з історій манитиме, заворожуватиме та доповнюватиме попередню.
Автор прагне заглибитись у психологію людей, зробити своїх літературних героїв особливими. Він робить це яскраво та вміло. Життя – це ніби вічний театр. Це маски, які ми щодня змінюємо залежно від ситуацій, забувши назовсім, яка є справжньою. Життя – це гра, і кожен грає у неї, як вміє. Як каже І.Байдак: «Бути письменником – це мати можливість втілити усі мрії в життя. Я навряд вже стану піаністом чи виноробом, не опаную йогу та й не матиму власної оранжереї. Але я в змозі стати будь-ким у своїх романах. Можу бути простим журналістом або зіркою Бродвею, власником іспанського ранчо чи навіть Ватиканським монахом. Ким завгодно! Лише у творах… Але хто сказав, що там відсутнє життя?»
Думаю, що цим висловлюванням автор хотів сказати всім нам, що ми самі робимо свій вибір. Життя ставить безліч запитань, але не завжди дає відповіді. І ми повинні їх шукати самостійно. Адже, найправильніший вибір – це наш власний вибір. Особливо це актуально для сучасної молоді, яка визначається зі своїм дорослим життям, пошуком себе та свого місця у такому нелегкому сьогоденні. Можливо, комусь із юних «Рольові ігри» допоможуть краще зрозуміти світ людських стосунків і вибудувати свій власний образ: добрий, світлий та щирий.

Христина ДОЧИНЕЦЬ,
студентка 3 курсу
відділення журналістики УжНУ.