Версія для друку Версія для друку

Дитяча мрія як дороговказ в доросле життя

Сьогоднішня моя розповідь про неординарну, творчу і цілеспрямовану особистість ученицю 11 класу Осійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Федора Потушняка Марійку Юріну. Народилась дівчина в чудовому, мальовничому селі Осій, що вільно розкинулось на південних схилах передбужорських височин, в родині добре знаних в нашому краї вчительки хімії даної школи Юріни М.1. та священика Юріни В.І. З раннього дитинства Марійці та її меншому братикові Василькові батьки та дідусь з бабусею прививали навики до праці, навчання, виховували чемними, ввічливими, добрими.
Обдарованою називають дитину, яка має неприховані, іноді надзвичайні досягнення (або внутрішні передумови таких досягнень) у тому або іншому видах діяльності. Це визначення повністю відповідає дійсності про Марійку Юріну. Про це свідчать і її досягнення, а саме:
Всеукраїнський конкурс дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник». м.Київ 2013 рік. III місце;
Всеукраїнський конкуре науково-дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів. «Річки мого дитинства» м.Київ, 2014 рік, І місце:
Всеукраїнська наукова літня школа Малої академії наук України хіміко- біологічного профілю, літо 2015.
Міжнародний науковий креативний кемп МАМНАВ.САМР (конкурс на зняття відеоролика) «МАМКАВ.САМР твоїми очима». м.Київ 2015 рік. І місце (секція «Глядацька симпатія») та І місце (секція «Юний науковець»):
Всеукраїнська наукова профільна школа хіміко-біологічного профілю. м.Київ, 2015;
Всеукраїнський конкурс-захист Малої академії наук України, м.Ужгород, 2016 рік. І місце;
Всеукраїнський конкурс-захист Малої академії наук України, м.Київ, 2016 рік. IV місце;
Всеукраїнський конкурс винахідницьких та раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму, м.Київ, 2016 рік. II місце:
Всеукраїнська наукова літня школа Малої академії наук України хіміко- біологічного профілю, літо 2016.
Всі ці перемоги і досягнення стали можливими дише через наполегливу працю учениці та її наукового керівника Митровцій Л.В. і підтримки батьків.
З першого класу Марійка, здібна і допитлива учениця, вчилася на відмінно. У вільний від уроків час багато читала, цікавилася і уважно слухала казки і легенди, розповіді про давні часи від прабабусі, прадідуся, бабусі і дідуся, які вже з дитинства формували її характер. За підтримки мами і вчителя біології Осійської ЗОШ І-ІІІ ст.
Митровцій Л.В. з 5 класу вона є членом Малої академії наук України, що діє при Іршавській станції юних техніків в секції «Хімії та біології». Працюючи над науково-дослідницькими роботами, Марійка здобуває нові знання, розширює свій кругозір, розвиває наукові здібності. На царині навчання і науки шліфує і вдосконалює свої вміння і навички, гартує характер, розвиває ораторські здібності.
Кожній людині або спільноті притаманно мріяти… Можна мріяти про владу, про вдачу, про гроші, про кохання… Є потаємна мрія і в Марійки Юріни. Вона прагне стати лікарем, займатися науковою роботою, мріє про мир, про щастя…
А поки що турбується про проблеми навколишнього середовища, вивчає проблеми малих річок Закарпаття. Марійка вважає, що «…завдяки підтримці родини, вчителів, наукового керівника Митровцій Л.В., директора Іршавської районної станції юних техніків Бойко В.В. та завідувача відділенням науково-дослідницьких робіт Іршавської станції юних техніків Половки М.І. мені багато чого вдалося, я досягла бажаних цілей і не збираюсь зупинятися. Треба удосконалюватися і прагнути вищого! Також я дуже радію за успіхи моїх однолітків і друзів по академії, адже нашій науці потрібні молоді генії…»
Вже другий рік поспіль Юріна Марія є стипендіатом відділу освіти Іршавської райдержадміністрації. З її слів, в МАНі не так вже й легко навчатись, потрібно щосили старатись, мати терпіння та більшість вільного часу проводити за підручниками та науковою літературою. Та про все вона вже ні за яких умов не покине обраний шлях – академія стала для неї рідною.
Нещодавно Марія Юріна повернулася з наукової літньої школи в Пущі Водиці. Там їм читали лекції викладачі провідних вищих навчальних закладів України, в школі є можливість займатись в лабораторіях і проводити різноманітні досліди. Додаткові вебінари та лекторії допомагають розширити кругозір хіміко-біологічного напрямку. Та найголовніше тут вона знайшла багато друзів з Харкова, Хмельницького, Одеси, Дніпра, Херсону, Тернополя, Києва, з якими тримає зв’язок.
Навчаючись та займаючись науковою роботою, Марійка не стоїть осторонь громадської роботи школи, району. Вона є членом учкому школи та активним учасником гуртка «Лідер», що діє на базі Іршавського районного будинку дитячої творчості.
Голова райдержадміністрації Горін О.В. та голова районної рад Симканинець В.А. добре знають та переймаються проблемами освіти, приділяючи цьому питанню багато часу, і роблять все, щоб обдарована та талановита молодь нашого краю могла реалізувати в повній мірі свої можливості.
Минулого року на засіданні сесії районної ради Юріні Марії та ще трьом її подружкам, переможницям Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт ІІІ (обласного) етапу голова районної ради Віктор Симканинець вручив подяки районної рада та цінні подарунки за високі досягнення в навчанні.
Обдаровані діти – майбутній цвіт нації, інтелектуальна еліта, гордість і честь України, її світовий авторитет, а тому перед кожним із нас, педагогом, педагогічним колективом, стоїть завдання, спрямоване на забезпечення формування інтелектуального потенціалу нації шляхом створення оптимальних умов для всебічно обдарованої молоді.

Андрій АНДРІШКО, головний спеціаліст відділу освіти РДА.

Ваш отзыв

Ваш коментар