Версія для друку Версія для друку

Патронат над дитиною — нова форма сімейного виховання

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, в якій передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.
У кінці березня цього року набрала чинності постанова Кабінету міністрів України від 16 березня 2017 р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», яка регулює Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, в якій затверджено Типовий договір про патронат над дитиною та висвітлюється Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.
Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.
Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.
Головними вимогами до батьків, які бажають створити патронатну сім’ю, є наявність в одного з членів родини вищої освіти у галузі соціальної роботи, охорони здоров’я, освіти, соціальних наук, адже дітям, які до цього проживали в несприятливих умовах, потрібне і кваліфіковане виховання, і посилене навчання, і батьківська турбота та увага.
Сім’я патронатного типу бере на виховання дітей на свою житлову площу, відповідно у батьків повинен бути будинок або квартира, які відповідають кількості дітей, а також належне матеріальне забезпечення, крім того, що надається державою.
Кожна з таких сімей може взяти на виховання дітей, вони, як правило, повинні бути з однієї сім’ї, що дозволить не відправляти їх до закладів інтернатного типу. Під час перебування дитини в патронатній сім’ї проводиться робота з реабілітації її біологічної родини та усунення складних життєвих обставин, що призвели до вилучення дітей, аби повернути їх в належне сімейне середовище. Якщо ці обставини подолано (період не більше 6 місяців), діти повертаються в біологічну родину.
Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини.
До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
– підкинуті, знайдені діти;
– безпритульні діти;
– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю;
– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;
– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.
Заохочувати ж створювати сім’ї патронатного виховання держава буде коштами. Важливим стимулюючим чинником планується ще і те, що патронатному вихователю виплачуватимуть заробітну плату та зараховуватимуть трудовий стаж.
Соціальна допомога на дітей та грошове забезпечення патронатному вихователю призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї та поновлюються у разі наступного влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя.
Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину і використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць ( з 01.05.2017 на дитину до 6 років прожитковий мінімум – 1426 грн. ; до 18 років – 1777 грн.)
Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 01.05.2017 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1684 грн.) Держава наймає батьків для виховання дітей, але ставить свої чіткі вимоги: професіоналізм, забезпеченість і любов до дитини.
Патронатні сім’ї можуть стати доволі непоганою альтернативою для вчителів, які пішли на пенсію за вислугою років, а також осіб з педагогічною чи медичною освітою, які залишилися без роботи.
Не можуть брати участь у створенні патронатних сімей особи, обмежені у дієздатності, позбавлені батьківських прав, якщо ці права не поновлені, особи, що перебувають на обліку або лікуванні в психоневрологічному та наркологічному диспансері, а також люди, що вживають спиртні напої і не мають постійного місця проживання.
Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.
Про більш детальну інформацію про сімейний патронат Ви зможете дізнатися, звернувшись до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м.Іршава, пл..Народна, або зателефонувавши за номером 2-24-99.

Ірина ВОВКАНИЧ,
директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Ваш отзыв

Ваш коментар