- Нове життя - https://nz-ir.com -

Змінюють життя громадян на краще

Інтерв’ю з начальником Іршавського відділення поліції, підполковником Мироном Васильовичем Черничко.

– Мироне Васильовичу, 4 серпня Національна поліція України вже вдруге відзначила своє професійне свято. Якими здобутками нас може порадувати Іршавська поліція?
– Колектив правоохоронців Іршави я очолював до реформи і зараз його очолюю, – розповідає Мирон Черничко. – Після вступу в дію Закону України «Про Національну поліцію» громадяни почали більше довіряти правоохоронцям. Відчуваються реальні зміни у всіх напрямках роботи, сам колектив значно поповнився молодими фахівцями, які мають бажання працювати, боротись з правопорушниками та змінити життя людей на краще. Протягом цього року до Іршавського відділення поліції звернулось 3095 громадян, групою швидкого реагування здійснено 2228 виїздів на місце пригоди.
Вже три тижні Іршавські поліцейські на виклики виїжджають на нових автомобілях «Mitsubishi Outlander». Дані автомобілі є екологічними, оснащені останніми технічними новинками, можуть їздити як на бензинові, так їх можна і підзарядити в електромережі, що дає можливість значно економити пальне. Крім цього, поліцейські групи швидкого реагування мають комп’ютерну техніку, куди їм відразу надходить інформація із CALL-центру відносно звернення громадян. Кожну групу швидкого реагування відслідковує СALL-центр, який може у будь-яку хвилину повідомити, де знаходиться група швидкого реагування і чим вона займається. Тепер у будь-якій точці Іршавщини людина має можливість отримати оперативну та кваліфіковану допомогу.
– Кажуть, Іршавщина — серед лідерів у краї з виявлення нетверезих водіїв за кермом…
– Дійсно, з початку року у районі поліцейські виявили 104 факти перебування водіїв за кермом автотранспорту у нетверезому стані. Навіть маємо випадки, коли водіїв вже вдруге та третє притягнуто до відповідальності за це правопорушення. Нещодавно у селі Великий Раковець нетверезий водій в»їхав в огорожу, на щастя ніхто не постраждав. І таких випадків, на жаль, дуже багато. Водії сідають за кермо у нетверезому стані і не задумуються про наслідки. Крім нетверезих водіїв, поліцейські групи швидкого реагування цього року виявили 302 порушників Правил дорожнього руху. Ця цифра вражає і говорить про те, що багато водіїв, нехтуючи ПДР, наражають себе та інших учасників руху на небезпеку.
– Ви у минулому досвідчений слідчий, кілька років очолювали слідче відділення і можете багато чого розповісти про його роботу.
– У слідчих завжди багато роботи. Це чергування, постійна робота з людьми різного контингенту, кожний слідчий веде 50-60 кримінальних проваджень. Завдячуючи керівникові слідства Михайлу Світлинцю, робота у відділенні налагоджена добре, колектив слідчих молодий, але працьовитий. На даний час слідчими направлено до суду 155 кримінальних проваджень.
– Які можете назвати злочини, що найбільше трапляються і були розкриті працівниками карного розшуку?
– Взагалі наш район у кримінальному плані спокійний, не розкритих резонансних злочинів не має. Було багато крадіжок у селі Великий Раковець, Білки, Ільниця, Довге та м. Іршава. Частина із них розкрита, і є крадіжки, над якими працюють розшуковці. Найбільш є проблемні ті, де крадіжки скоїли, так звані гастролери, мешканці інших районів, а то і інших областей. Турбує і те, що до крадіжки спонукають самі ж громадяни, які залишають свої речі, транспортні засоби чи помешкання без нагляду на тривалий час. Зараз маємо випадки, коли громадяни повертаються із заробітків чи відпочинку додому, а вдома побували непрошені гості.
– Кажуть, що завжди легше зарадити злочину, ніж його розкрити. Як у цьому напрямку працює іршавська поліція?
– Профілактикою найбільше займаються дільничні офіцери поліції. На жаль, у цьому відділенні зараз є невеликий дефіцит кадрів, але з часом я думаю, що всі вакантні посади будуть укомплектовані. Зараз нові дільничні офіцери поліції обслуговують із розрахунку один на дванадцять тисяч населення, а то і більше. Ними приділяється більше уваги особам, які звільнились із місць позбавлення волі, особам похилого віку, сімейним бешкетникам, неблагополучним сім»ям. Крім цього, дільничні виявляють та розкривають злочини.

Розмову вела
Віта Горзов