- Нове життя - https://nz-ir.com -

Серед найважливішого – дороги і сміттєзвалище

На минулому тижні відбулася одинадцята сесія районної ради VІІ скликання. Розпочав її голова районної ради Віктор Симканинець з того, що ситуація на східних рубежах країни дедалі погіршується. Терористи продовжують інтенсивно обстрілювати позиції Збройних Сил України по всіх напрямках, а російські окупаційні війська підвищують боєздатність та підтримують готовність до негайного їх задіяння. Інтенсивність обстрілів з боку російсько-терористичних військ збільшується кожного дня. В результаті і далі продовжують гинути українські воїни. Присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять тих, хто загинув у військовому протистоянні на сході країни, відстоюючи незалежність України.
Відтак Віктор Симканинець представив військового комісара Іршавського районного військового комісаріату Євгена Кугута, а також поінформував присутніх про те, що було зроблено в міжсесійний період. Зокрема, активно надавалася благодійна допомога закладам соціальної сфери та малозабезпеченим громадянам району. Депутатами районної ради проведено виїзні наради по району для вивчення стану та продовження ремонту доріг у населених пунктах.
Представники районної ради взяли участь у робочій зустрічі Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна», що відбулася на Свалявщині, стосовно проектів регіонального розвитку та транскордонного співробітництва. У с. Кам’яниця Ужгородського району відбувся круглий стіл «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні». У с. Ужок на Великоберезнянщині відбулося виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування та ін..
Віктор Симканинець вручив грамоти та грошові премії переможцям та призерам ІІ обласного та Всеукраїнського етапу конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої академії наук України Адріані Кузьмі, Вікторії Плиска та переможцям ІV етапу всеукраїнських олімпіад Юлії Демчик та Богдані Дикій.
Начальник відділу організаційного забезпечення та діловодства районної ради Роман Меренич озвучив звернення, повідомлення, депутатські запити та відповіді на них.
Незважаючи на те, що питання «Про стан ремонтів автомобільних доріг району ДП «Закарпатський облавтодор» було відкладено із-за неявки на сесію представників підприємства, все ж народні обранці не оминули його увагою. Про те, що у занадто занедбаному стані дорога Іршава-Загаття говорила депутат райради Наталія Хряпина. У Колодному і Броді дорожнє покриття практично знищене. Подібна ситуація і в напрямку Кушниці. Там здебільшого ремонти проводять поспіхом напередодні проведення фестивалю «Гамора». Своє невдоволення ремонтом доріг висловили також Кушницький сільський голова Михайло Штефко та Чорнопотіцький сільський голова Юрій Бабинець.
Занепокоєння викликає і сміттєзвалище в с. Дубрівка. Вже роками ведеться мова про вирішення питання полігону для розміщення твердих побутових відходів. Відповіді на ці питання давав голова райдержадміністрації Олександр Горін.
– Дороги по можливості ремонтуються, — сказав він. – Працюємо над тим, щоб у Підгірному відкрити бітум-базу. А щодо сміттєзвалища, то тут зі сторони Дубрівки прокопано траншею, здійснено обваловку сміттєзвалища в напрямку Іршави та Ільниці. Найближчим часом буде проведено зустріч з інвестором для визначення наступних кроків.
Потім депутати перейшли до обговорення питань, винесених на порядок денний сесії (до речі, усі вони були розглянуті на засіданнях профільних комісій, спільному засіданні комісій, президії). Тому майже одностайно вони проголосували «за» та затвердили програми: медикаментозного забезпечення хворих з трансплантованими (пересадженими) органами на 2017-2020 роки; протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами на 2017-2021 роки; забезпечення медикаментами, виробами медичного призначення і проведення безкоштовного зубопротезування ветеранів війни та пільгової категорії населення Іршавського району на 2017-2021 роки.
Внесено зміни до програм: забезпечення обробки інформації з нарахування та виплати соціальних допомог та компенсацій на 2016-2020 роки; культурно-мистецького розвитку Іршавського району на 2017-2019 роки; попередження надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки в Іршавському районі на період 2016-2020 роки.
Із інформацією «Про внесення змін до рішення районної ради від 15 грудня 2016 року №174 «Про районний бюджет на 2017 рік» (із зімнами від 7 лютого, 22 березня, 27 квітня 2017 року) виступила начальник фінансового управління райдержадміністрації Оксана Симчик. Депутати проголосували «за». Затверджено також звіт про виконання районного бюджету за перший квартал 2017 року.
Затверджено статути комунального закладу «Навчально-виховний комплекс «Малораковецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад Іршавської районної ради» та комунального закладу «Іршавська районна стоматологічна поліклініка та комунальної організації «Агенція місцевого розвитку «Іршавщина» Іршавської районної ради.
Депутати райради затвердили ряд інших важливих питань, а також підтримали звернення депутатів Кам’янської районної ради Черкаської області до Верховної Ради України, народного депутата України С.Я. Рудика щодо недопущення прийняття Закону України «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».
Прийнято ряд рішень з блоку майнових питань.
Військовий комісар Євген Кугут виступив з інформацією щодо порядку призову громадян у серпні на строкову службу до Національної гвардії України, а начальник відділу охорони здоров’я РДА Сергій Караслай інформував присутніх про затвердження нового переліку безкоштовних медичних препаратів, які видаватимуться пільговим категоріям населення.
У «Різному» було розглянуто інформацію щодо зміни цільового призначення земельних ділянок, які знаходяться на території Лозянської сільської ради. Тут свої точки зору висловили депутат райради Петро Станко, міський голова Степан Бобик і голова РДА Олександр Горін. Депутати прийняли рішення рекомендувати райдержадміністрації надавати дозволи на розробку детальних планів територій лише після рішень територіальних громад. Таке ж прохання висловлено до головного управління Держеокадастру в області. Міській раді запропоновано звертатися до суду про скасування відповідних розпоряджень.
Активними були депутати райради Юрій Фельцан, Ольга Чедрик, Станіслав Сухан, Ганна Белей, Наталія Хряпина, Володимир Горзов, Іван Фельцан, Валерій Василець.
Василь ШКІРЯ