- Нове життя - https://nz-ir.com -

Як виконується бюджет Великого Раківця

Голова села Великого Раківця – Андрій Васильович Худа, який вже 15 років на цій посаді, дав невелике інтерв’ю про бюджет села та його використані і невикористані резерви:

– Як Великораковецька сільська рада виконала план по надходженнях до місцевого бюджету?
– На 138%. А якщо фактично, то до сільської скарбниці надійшло з початку фінансового року 482 тисячі гривень!
– По яких податках і зборах справилася управлінська команда із наміченими завданнями, а де ще є не використані резерви?
– Практично справилися по всіх основних показниках із 14 місцевих податків, окрім: єдиний податок із юридичних осіб (83%), і орендна плата з юридичних осіб близько 83%, єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників(47%), і державне мито (25%), але є всі можливості за 2017 рік їх виконати на 100%.
Виконання всіх інших податків у процентному відношенні складає від 122 до 125 відсотків.
По акцизному збору виконали на 125%.
– Яким чином розподіляється бюджет територіальної громади?
– Бюджет затверджується на початку року, а якщо є його перевиконання, ми можемо після 6 місяців вносити зміни. Переважно кошти йдуть на заробітну плату, енергоносії і виконання плану соціально-економічного розвитку сіл Великий Раковець та Заболотне. Тепер, до прикладу, внесені по фінансуванню зміни: колектив ДНЗ №3 (присілок Кривий, завідувач – Марія Михайлівна Гобона) просив кошти в сумі 20 тисяч для оновлення водостічних систем, і дванадцять з половиною тисяч виділено для ДНЗ№4 ( Центр села, завідувач –Людмила Михайлівна Куруц), для заміни електрообладнання.
– Що можете зробити за власні кошти, а на що будете спроможні тільки з допомогою району, області, держави?
– За власні кошти, ми можемо відремонтувати дороги. Виконати такі першочергові роботи, як ямковий ремонт, засипати їх гравієм. Вже зараз заплановано привести до ладу вулиці: Грушевського (виділено дванадцять з половиною тисяч гривень), Довбуша (тисяча вісімсот), і вулицю Возз’єднання (дві з половиною тисячі).
– Андрію Васильовичу, Ви вже не першу каденцію працюєте сільським головою, тож можете порівняти умови наповнення бюджету?
– Я став головою села Великий Раковець у 2002 році. Тоді дохідна частина бюджету сільської ради складалася в межах 267 тисяч гривень. З них прибутковий податок з фізичних осіб складав 161 тисячу.
З кожним роком наш бюджет зростає.
В один період був ріст, потім мали і зниження. Тому що до 2013 року в нас до бази місцевого бюджету входив такий вид податку як – прибутковий податок з фізичних осіб, а вже потім цей податок забрали і дали його до районного бюджету. Фактично тепер наша скарбниця поповнюється за рахунок таких місцевих податків: рентна плата за використання інших природних ресурсів, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості, земельний податок з юридичних осіб, орендна плата з юридичних осіб, земельний податок з фізичних осіб, орендна плата з фізичних осіб, єдиний податок з юридичних осіб, єдиний податок з фізичних осіб, єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників, плата за надання адміністративних послуг, державне мито. 2012-ий рік був більш прибутковим, тому що працював колгосп, цегельня, столярний цех.

Розмову вела Тетяна ЮСКА, студентка І курсу відділення журналістики УжНУ