Версія для друку Версія для друку

Лептоспіроз – небезпека поруч

Ось і настало довгоочікуване літо, а разом з ним і пора відпусток. 1 ніхто не уявляє собі життя без плавання, а діти особливо. Проте купання інколи стає занадто холодним душем для необачливих і необізнаних: адже інфікована вода-прямий шлях до лептоспірозу, особливо небезпечна інфекція з важким протіканням, що уражає, судини, печінку, інші внутрішні органи.
Збудник лептоспірозу може уражати як людину, так і тварин.
Серед тварин хворіють на лептоспіроз велика та дрібна рогата худоба, собаки, кішки, пушні звірі, а також дикі ссавці, зокрема, гризуни. Висока інфікованість лептоспірозом відмічається серед хатніх гризунів – щурів, мишей.
Слід пам’ятати, що у тварин захворювання може протікати і безсимптомно, але при цьому тварина може бути джерелом інфекції для інших тварин та людей.
Збудник лептоспірозу виділяється з організму хворої тварини з сечею, кров’ю, іншими рідинами.
У довкіллі збудник лептоспірозу добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, колодязів, у вологих продуктах харчування тощо.
Зараження людини відбувається різними шляхами:
через ушкоджену шкіру;
через шлунково-кишковий тракт
Відповідно, можуть реалізовуватись різні механізми інфікування, у яких виступають різноманітні фактори передачі інфекції:
при контакті з інфікованою водою під час купання, риболовлі, сільськогосподарських робіт при вживанні інфікованої води для пиття при вживанні інфікованих продуктів харчування.
Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип: підвищення температури, кон’юнктивіт, болі в м’язах. Особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Пізніше може додаватись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі.
Для попередження захворювання слід дотримуватись таких правил:
не вживати для пиття покип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел; уникати купання у водоймищах, на яких відсутні обладнані пляжі. Особливо слід уникати купання у водоймищах із стоячою водою, береги яких зарослі кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин; захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів. Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби.
дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не вживати їжу, не палити під час роботи.
Лептоспіроз – дуже небезпечна хвороба, оскільки вражає печінку та нирки, що може призвести до смерті хворого. Тому дуже важливо при появі перших проявів негайно звернутись до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя.
На Закарпатті за перший квартал зареєстровано 3 випадки лептоспірозу. По Іршавському району по один випадок за 2015-2016 роки.

Василь Терпай,
лікар-інфекціоніст.

Ваш отзыв

Ваш коментар