- Нове життя - https://nz-ir.com -

Безпека суспільства-це найголовніша мета впровадження пробації в Україні

Система покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, існувала в нашій країні й раніше. Є покарання, пов’язані із забороною займати певні посади і займатися певною діяльністю, є покарання у вигляді громадських робіт, які полягають у відпрацюванні безоплатних робіт, на об’єктах, які визначені органами місцевого самоврядування. Ці покарання були і до того, як була впроваджена пробація в Україні. Але в усьому світі був інший підхід до альтернативних покарань. Альтернативне покарання- це лише частина системи пробації. Людина не потрапляла в місця позбавлення волі, її дійсно залишали у соціумі та виносили їй вирок.
Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено три види пробації:
– досудова пробація;
– наглядова пробація;
– пенітенціарна пробація.
Працівники пробації-це особлива категорія персоналу кримінальної юстиції. Вони можуть мати різну освіту, але щоб було зрозуміло, у світі їх називають соціальними юристами. Вони – не лише юристи за освітою, а це юристи, які мають глибокі знання у сфері соціальної роботи. З іншого боку, це не соціальні працівники, оскільки вони повинні мати знання у сфері юриспруденції.
У Іршавському районі роботу по впровадженню пробації виконують 4 працівники Іршавського районного відділу з питань пробації. Серед категорій скоєних злочинів, особами до яких застосовується пробація, найбільше- це дрібні крадіжки. Окремим напрямком наглядової пробації, яка виконується відділом, є робота з неповнолітніми. Основними завданнями по роботі з неповнолітніми є надання індивідуальних послуг, проведення профілактичної, виховної роботи з метою виправлення поведінки та попередження скоєння ними повторних правопорушень.
Держава витрачає кошти для того, щоб утримувати за гратами людей, які на сьогоднішній день не мають ніяких обов’язків. Така людина може просто нічого не робити, а громадяни зі своїх податків будуть сплачувати за те, щоб його там утримувати. Якщо порівняти вартість утримування в установах виконання покарань і вартість утримування при застосування пробації, то в європейських країнах це 1 до 10, а в Україні це 1 до 20. Тобто, якщо в нашій державі витрачається 1000 грн у квартал на того, хто відбуває покарання, альтернативне позбавленню волі, то в місцях позбавлення волі-20000 грн у квартал, а, можливо, й більше. Чи є сенс витрачати гроші для того, щоб не використати можливість виправити особу без цього. Пробація із засудженим йде поруч до того моменту, поки він не вирішить свої проблеми та поки не виправиться.
Отже, пробація –це цивілізований шлях, який довів свою ефективність в усьому світі саме з точки зору безпеки суспільства та попередження вчинення повторних правопорушень особами, які вже їх вчинили, та ефективно впроваджується в Україні.
В. Луканинець,
начальник Іршавського
районного відділу з питань пробації, майор внутрішньої служби.