- Нове життя - https://nz-ir.com -

Про урядову пенсійну реформу

Партія «Відродження» категорично проти прийняття пенсійної реформи у запропонованому урядом вигляді.
Про це заявив голова Закарпатської обласної організації партії «Відродження» Василь Михайлович Кошеля, коментуючи внесену урядом концепцію пенсійної реформи.
За його словами, презентована урядом концепція не є реформою, а направлена виключно на економію коштів Пенсійного фонду. Незважаючи на багаторазові декларації уряду про те, що пенсійний вік у нашій державі підвищувати не будуть, у пенсійну реформу закладене «гібридне» підвищення пенсійного віку.
«Уряд пішов іншим шляхом – замість віку підвищив страховий стаж. Для отримання пенсії середнього рівня громадянин повинен мати страховий стаж не менший за 25 років, із поступовим підвищенням необхідного стажу до 35 років. Якщо стаж нижчий, держава пропонує або мізерну соціальну допомогу, або ж допрацювати до 65 років і отримати право на пенсію. До речі, 65 років – це середня тривалість життя чоловіків в Україні. Або третій варіант – «доплатити» за невідпрацьовані роки та отримати пенсію. Що, на нашу думку, є нечесним по відношенню до громадян.
Він нагадав, що починаючи з моменту незалежності, особливо у 90-их роках, мільйони українців не мали офіційного працевлаштування не з власної вини.
«Перш ніж підвищувати страховий стаж для виходу на пенсію, уряду необхідно скоротити до прийнятного рівня тіньову економіку в Україні. Так, щоб у ній не отримували зарплату половина наших громадян. Поки цього не зроблено, у держави немає морального права маніпулювати термінами страхового стажу», – додав голова партії Закарпаття.
На думку В.М. Кошелі, для наповнення бюджету Пенсійного фонду необхідно повністю переглянути урядову економічну політику.
«Пенсійний фонд треба наповнювати абсолютно по-іншому. Це те, про що постійно говорить партія «Відродження». Українські промисловці, підприємці постійно піднімають питання, що можна збільшувати заробітну плату для найманих працівників. Але сьогоднішні дії влади не дають такої можливості. Бо йде безперервне збільшення тарифів в Україні, тарифів на залізниці, йде збільшення вартості сировини. І немає можливості сьогодні, по суті, для жодного економічного маневру, щоб підняти зарплату. А це дозволило б наповнювати Пенсійний фонд через нормальні економічні механізми. А не так, як сьогодні пропонує уряд – позбавити пенсіонерів можливості отримувати пенсії», – наголосив Василь Михайлович.
І зазначив, що запропонований депутатською групою «Партія «Відродження» законопроект № 6146 про встановлення тарифної ставки залежно від рівня мінімальної зарплати, може дати Пенсійному фонду набагато більше доходів, ніж урядова пенсійна реформа.

Віктор Павльо,
депутат Іршавської міської територіальної громади.