- Нове життя - https://nz-ir.com -

Диво-писанка: традиція поколінь – від дорослих до учнів

Під такою назвою пройшов масовий захід у клубі с. Брід. Велика розгорнута виставка писанок та великодніх атрибутів була вперше представлена у сільському клубі. Очолили цю виставку викладач образотворчого мистецтва, талановитий організатор та педагог, художник Ярослава Балега та завідувач клубу Меланія Ломага. Головною темою організатори виставки визначили сприяння популяризації і відродженню традиційного українського народного мистецтва – писанкарства. По-особливому цей вид народно-релігійного мистецтва впливає на формування національної свідомості у підростаючого покоління. До експозиції виставки увійшло майже 500 витворів писанок, серед яких, до речі, однакових за орнаментами, стилістикою виконання не було. Свої писанки та художні твори представила Ярослава Балега, учні школи, педагог і молода мама Мирослава Граб, Ганна Лендєл, Марина Данканич, Оксана Ломага, Марія Чийпеш. Майстер-клас по розпису писанки надала Ярослава Іванівна. Вона до початку практичних занять розповіла учням, що писанка – це перш за все оберіг.
Другою частиною заходу став концерт. У ньому взяли участь учні 7-их класів з літературно-музичною композицією «Великдень».
Наша земля завжди була щедрою на юні таланти. І сьогодні ми ще раз мали змогу переконатися в даній тезі та подивитися на це, коли вийшли на сцену учні 3-іх класів. Діти виконали пісні «Ми разом» та «Друзі, єднаймося», а також продемонстрували танок-польку «Черевички» (керівник та постановник Тетяна Дорчинець). Вчитель-пенсіонер, заступник голови ради ветеранів праці Ганна Лендєл розповіла гумореску «Розповідь Улити про свого Микиту». Етюд на гітарі виконав Павло Данканич, а пісню «На нашій Україні» та віршик «Намалюю писанку» виконала Валерія Граб, до речі, постійна учасниця художньої самодіяльності. Не обійшлося і на цей раз без фольклорного ансамблю «Сусідка» (керівник Меланія Ломага, концертмейстер Тетяна Дорчинець). Всі учасники святкового дійства зустріли оваціями в’язанку закарпатських народних пісень «Тече вода каламутна», «Зелене листя, білі каштани». Особливо сподобалась закарпатська народна пісня «Сіла собі, сіла собі» у виконанні тріо Меланії Ломаги, Марії Чийпеш, Марини Данканич. А пісню «Бажаємо щастя» виконали Надія Бровдій та Ярослава Балега.
Окремою сторінкою свята стали оглядини та знайомство із книжковим дивосвітом, присвяченим до Воскресіння Христового, та публіцистичним, науково-популярним, художнім та етнографічним розмаїттям писанкарства, зразків художньої вишивки на великодню тематику на відповідній виставці у місцевій бібліотеці «Чарівний світ великодньої писанки».
Відтворення передвеликодніх традицій, хід святкового дійства по-професійному детально обговорили та оцінили у взаємозацікавленій розмові заступник директора з виховної роботи Брідської ЗОШ І-ІІІ ступенів Наталія Шелельо та методист районного будинку культури Оксана Сідор.

Оксана ЛОМАГА.