- Нове життя - https://nz-ir.com -

Віктор Товстий: «Ми з командою зробимо Іршаву з прилеглими Собатином та Лозою найзразковішою об’єднаною громадою Закарпаття»

Досвідчений юрист, активний депутат Іршавської міськради Віктор Товстий зареєстрований кандидатом на голову Іршавської ОТГ. Разом з ним кандидатами в депутати йдуть відомі громадяни, які рішучі сил щось нарешті поміняти на краще в місті та прилеглих селах Собатині і Лозі. Наша коротка розмова з кандидатом на голову Іршавської ОТГ Віктором Товстим.
– Вікторе Васильовичу, вітаю з реєстрацією. Не вважаєте, що йти проти Степана Бобика буде важко?
– Дякую. Я особисто не вважаю. Насправді всі ми добре розуміємо, що зі Степана Бобика зробили символ, а насправді – це міф.
– Ну всі ж кажуть, що він так багато зробив для Іршави…
– Це представник типового чиновника. І якщо ви схочете пригадати, що ж він такого зробив для Іршави, то не пригадаєте нічого.
– Як? Ну а дороги, дахи, тротуари?
– Тобто? Ви бачили, що Бобик десь махав лопатою чи щось клепав молотком? Чи, може, це він за свої гроші латав ями на дорогах та клав бруківку? Давайте не будемо створювати навколо Степана Бобика ореол борця за краще життя іршавчан. Все, що робить Бобик, то ставить підписи під документами, перерізає стрічки і розносить бюджетникам подарунки перед виборами. От і все. Все, що робиться у місті, є заслугою депутатського корпусу ради, колективу виконкому, фахівців, а мер у нас чисто номінальна фігура. Але ходять люди з його оточення і всім розказують: «Це Бобик зробив і це Бобик зробив».
– Ну хоча б так, як є. Головне, щоб не гірше…
– Ну от так і багато хто думає, а насправді Іршава перетворюється в застійне місто, яке не має жодних перспектив, бо мер навряд чи здатний на новації, які могли дати поштовх розвитку міста. Адже мер для того потрібен, щоб мислити більш масштабно, робити якісь глобальні аналізи, перспективні плани, вести переговори по залученню інвестицій і так далі. Цього всього у нас немає. Ця стара чиновницька гвардія на чолі з Бобиком на щось подібне просто не здатна. У них немає розуміння вирішення проблем міста у сучасних умовах. Та навіть бюрократію не можуть подолати і працюють закрито.
– Ви про що?
– Ну я про те, що, по-перше, влада діє непрозоро. Вони там щось латають і ремонтують, але ніхто не знає, кому і скільки за це пішло народних грошей. Замітьте: не Бобикових, а саме народних, бо бюджет, яким так щедро розпоряджається влада, складається з податків громадян. Я не можу з цим миритися і регулярно даю інформаційні запити, щоб влада нарешті відповіла: чому саме ця фірма робить ремонт, а не інша, яка може зробити його якісніше і за менші кошти. І що? Глухо.
Ну а, по-друге, що заважало Степану Бобику та його оточенню стати більш відкритими для людей? Чому не використовується «Електронна приймальня», чому не втілено систему «Відкрите місто», чому не має системи «Електронних петицій», чому немає всіх тих новацій для полегшення обслуговування громадян, які вже давно працюють у всіх містах Закарпаття? Та з Іршавської влади вже сміється вся область, називають нас совковим ретроградом. У результаті іршавчани навіть не підозрюють, наскільки їм можна було облегшити вимушені контакти з владою.
– Ну для мене особисто це також не зовсім зрозуміло, Але давайте так, ви станете головою об’єднаної громади і матимете в раді потужну групу депутатів від своєї команди, що зможете зробити такого, що не робить зараз мер Степан Бобик?
– По-перше, будемо створювати Центр розвитку Іршавської громади. Досвідчені юристи та економісти промоніторять стан всього господарства громади, оцінять що потрібно зробити, щоб господарство запрацювало єдиним механізмом і почнуть окреслювати фінансові джерела для реалізації того чи іншого проекту. Мені, до речі, подобається, як працює подібний Центр розвитку у Виноградові. Саме завдяки цьому Центру там було відкрито найбільший в Україні хоспіс, а гроші на його створення дав Євросоюз. Зараз мені відомо, що там на черзі реалізація ще двох проектів, завдяки одному з них буде вирішено проблему з безпритульними тваринами, а другий проект стосується благоустрою. І в обох випадках фінансування проектів здійснюватиметься завдяки європейським грантам. Наразі нічого подібного в Іршаві немає. А ми це зробимо.
По-друге, я обіцяю, що у випадку обрання мене мером всі чиновники згадають, що вони є найманцями, а не царьками, їх найняв народ, і вони отримують зарплату за рахунок коштів людей, тому всі будуть служити людям, а не протирати штани і вести себе зверхньо до тих, хто прийшов до них по допомогу.
Обіцяю також, що буде введено максимально просту процедуру електронного запису на прийом до того чи іншого чиновника. Ніяких черг, ніяких принижень. Введу також можливість подання електронних скарг, щоб у випадку, якщо щось в місті не так, то людина не писала листи, а могла з дому написати скаргу через інтернет, а на сайті буде подаватися відповідь про вирішення проблеми.
Обіцяю, що всі тендери на виконання тих чи інших робіт будуть чесними і відкритими. Ніякого кумівства чи блату-тільки через систему Prozzoro.
Обіцяю, що люди зможуть подавати електронні петиції, які у випадку обрання певної кількості підписів будуть обов’язковими для виконання владою міста.
– Ну це все щось таке неймовірне у нашому випадку…
– Ви ж питали, що зроблю такого, що не робить Бобик, то я вам і відповідаю. І нічого тут неймовірного. Так є вже майже у всіх містах області, окрім нашої Іршави. І мені соромно за це…
– То, може, у Вас є рецепт і вирішення побутових та комунальних проблем?..
– Ну звичайно. Для цього ми і розробляли програму, яка охоплює всі сфери від спорту та відпочинку до медицини та комунальних проблем.

А рецепт дуже простий. Ми часто зі своєю командою зустрічаємося і обговорюємо проблеми в місті і, відповідно, відразу намагаємося шукати шляхи їх вирішення. І ви знаєте, що ми беремо за основу? Комфорт. Все просто, будь-яка людина, у своєму власному будинку чи квартирі намагається все обставити так, щоб їй було зручно та комфортно. Ну ніхто ж не поставить у спальні біля ліжка унітаз, у дитячій кімнаті газову плиту і не перекриє холодильником коридор. Так от, просто спроектуйте будь-яке помешкання на рівень міста. Тобто, потрібно зробити так, щоб людина ходила по рівних та чистих тротуарах, спокійно переходила дорогу у зручних місцях, не чекала в чергах до лікарів чи чиновників, не ходила в темноті ввечері, щоб транспорт ходив по графіку і так далі, і так далі. Просто потрібно зробити так, щоб місто стало комфортним для роботи, спорту, відпочинку, оздоровлення. Ось цим ми і будемо займатися, щоб людям жилося комфортно. Ми з командою зробимо Іршаву з прилеглими Собатином та Лозою найзразковішою об’єднаною громадою Закарпаття.
– Уже відомі всі кандидати на голову громади. Ви можете дати їм оцінку. От скажіть: клон Степана Бобика – це ваша робота?
– Звичайно ні. Це не наші методи. Тим більше, що подібні брудні технології вже не раз кимось застосовувалися, і всі вони були провальними, то для чого займатися дурницею? Я не буду давати оцінку своїм опонентам. Це повинні зробити виборці. Я тільки бачу, що цього разу влада застосувала хитру технологію, яка направлена на те, щоб відібрати у мене голоси. Мова про те, що влада підгодовує так звану «ручну кишенькову опозицію». Так от, вони бояться нас і створили кишенькових опозиціонерів, які повинні відібрати наші голоси, бо будуть вести агітацію на одному опозиційному електоральному полі. Ну і нехай. Я скажу так – ми ведемо чесну виборчу кампанію і намагаємося донести до виборців, що є шанс щось поміняти і вивести наше місто та прилеглі села з прірви. Ми показуємо, що готові працювати на користь громади і беремо на себе відповідальність. Це така своєрідна угода: ви нас обираєте, ми працюємо і звітуємо через певні проміжки часу. Не виконуємо обіцянки з об’єктивних причин – складаємо мандати.
Ми не збираємося триматися владних крісел і, повірте, мені було б соромно вже стільки часу сидіти на одному мерському кріслі, міняти політичну орієнтацію, пристосовуючись до центральної влади, робити вигляд активної діяльності, а насправді переливати з пустого в порожнє. Я хочу бути корисним для своєї громади і для своїх земляків. Це і є моє кредо.

В. Павльо,
заступник керівника
громадської організації
«Нова Іршава».