- Нове життя - https://nz-ir.com -

Христос Воскрес! Дорогі браття та сестри!

Світлою радістю переповнюються в цей день наші християнські серця – радістю воскресіння з мертвих Господа Ісуса Христа. Радійте! – перше слово світові воскреслого Господа (Мф.28.9)
Ця радість проявляється зі світлим днем Пасхи Христової, бо помирає всяка смерть. З приходом святої ночі Воскресіння Христового приймемо примирення усього світу і прощення всякої злоби.
Радійте! Бо після воскресіння Сина Божого, як вчить апостол Павло, наступить час загального воскресіння. «У Христі всі оживуть… в пришесті його, мертві воскреснуть нетлінними, а ми перемінимося, бо в тлінному цьому належить одягнутися в нетлінне, і смертному цьому одягнутися в безсмертя (1 Кор. 15, 22, 23) .
Сьогодні всі ми, християни, святкуємо Воскресіння Христове, перемагаємо страх смерті, бо дивимося вже на неї тільки як на успення, сон, як на перехід від земного життя до життя вічного, до Отця свого Небесного. І в священному церковному пісноспіві чуємо це сьогодні: «Смерті празднуємо умертвленіє, його життя вічного начало, і іграюще поєм виновного, єдиного благословенного, отців Бога і препрославленого. (тропар 7-ої пісні пасхального канону).
У день свята преславного воскресіння Христового святий отець наш Іоан Златоуст закликає усіх вірних з благочестям прийняти в серце радість Господа свого і усолодитися трапезою віри. Бо Господь, будучи щедрим, приймає останнього, як і першого, і тих, хто постив і не постив, віддаючи усім належне. «Всі прийміть, – вигукує він, – дар невечерньої милості Божої» (зі слова оголошеного св. Іоанном Златоустом на Святу Пасху).
Кинемо далі погляд і побачимо, як світло воскресіння Христового розкриває нам таємниці нашого майбутнього життя. Воскресіння Христове є доказом і запорукою того, що віруючи у Христа Спасителя і йдучи за вченням його, і ми хоча і помремо, але знову воскреснемо. Як безсумнівне воскресіння Христове, так безсумнівне і те, що ми, віруючі у Христа, воскреснемо до життя вічного. «Я є воскресіння і життя, і віруючий в мене, коли помре, оживе. І кожен, хто живе і вірує в мене, не помре повік (Ін. 11, 25, 26). Христос із мертвих, первенець з померлих, пише святий апостол Павло. «Як в Адамі всі вмирають, так в Христі всі оживуть, кожен в своєму порядку, первенець Христос, потім ми, які вірували в Христа, пришестя Його (1 Кор. 15, 20, 22, 23).
Звістка про воскресіння Христове є звісткою про викуплення всього світу, тобто про спасіння всього роду людського від гріха, прокляття й вічної смерті. Звістка про поновлення роду людського та примирення його з Богом є звісткою про те, що з часів давніх обітованій Спаситель світу помре за гріхи світу, зійшов у пекло, зруйнував ворога його і в’язнив пекло, які бажали позбавлення, вивів на свободу. Своєю смертю і воскресінням переміг смерть і всім віруючим в нього відкрив шлях до вічного життя. Святкуючи Пасху Христову, будемо не тільки в ці дні урочисті, а у в усі дні нашого життя свято берегти в розумі і серці пасхальну радість і свої почуття, помисли та дії співвідносити з нею.
Дорогі браття і сестри! У світлий день Христового Воскресіння нехай кожен з нас знайде можливість відвідати немічних, сиріт, калік, прикутих до ліжка, самотніх, поділитися свяченим і принести у їх помешкання радість вічно живими словами: Христос Воскрес!
Всечесні отці, пастирі церкви Христової. Особливо в ці дні пробуджуйте у своїх паствах почуття прощення, нехай будуть і духовні чада наші милосердні, як милосердний Отець наш Небесний.
Жінки-християнки! Вам особливо властива любов святих жінок-мироносиць. Приносіть же сьогодні і завжди Христові Сладчайшему замість дрібного речового світу заможне миро вашої любові і співчуття до всіх скорботних. Силою вашої християнської любові об’єднуйте усіх вірних Церкві Христової.
Нехай благословить Господь нашу молодь на чесне життя з вірою і страхом Божим, нехай просвітиться серце молодих мудрістю духовною і світлом Христової істини.
Усім Вам, дорогі браття і сестри, всечесні отці нашої Богом хоронимої Іршавщини, бажаю духовної радості і великих милостей від воскреслого Христа Спасителя.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Георгій Чулей,
митрофорний протоієрей, благочинний Іршавського благочиння.