Версія для друку Версія для друку

… ПОЧИНАЄТЬСЯ З РІДНОЇ ШКОЛИ

Їдучи в Білки, вели мову з головним лісничим ДП СЛАП «Іршаваагроліс» Дмитром Шандром здебільшого про буденні справи, про весняні клопоти. Непомітно Дмитро Юрійович від весняних клопотів повернув русло бесіди ближче до злоби дня: «Один із сільських голів ще й до цих пір згадує, як дітьми разом із вчителями висаджували біля школи берізки, що непомітно з роками досягли свого віку стиглості і от-от схиляться до старості, а там…».
Керівництво Іршавського лісгоспу цього року вирішило, за погодженням із дирекціями шкіл, провести Всеукраїнську акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках» у кількох навчальних закладах району. Білківській ЗОШ І-ІІІ ступенів трохи більше за сорок років. Орієнтовно стільки ж, мабуть, буде і скверику перед її центральним входом. Тож нічого дивного, що місцями в ньому за цей період утворилися прогалини – час провів свою вибраковку. Принагідно акція лісівників стала для колективу цього білківського навчального закладу не тільки виховним моментом для учнів, але й практичним елементом у благоустрої території. Вісім юнаків та дві юнки, кілька десятків свіжих лунок зустрічали лісівників на подвір’ї. Бригада лісівників під орудою головного інженера держпідприємства Петра Сенини осібно була закріплена за учнями, розподілено не лише штикові лопати, але й кількарічні саджанці і, що викликало найбільше пожвавлення у юних садівників, – салатові накидки із девізом всеукраїнської акції, та такого ж кольору блейзери.
Робота затяглася трохи більше ніж урок: коли гамірне веселе різновікове товариство перейшло на берег річки Білочки, для закладання алеї смерічок, працюючих оточили товариші із сьомих та дев’ятих класів, чиїм найкращим представникам випала честь провести цю роботу. Тут-таки мимоволі підслуханий короткий, але красномовний для перспективи діалог:
– Садіть, садіть – все рівно поламають.
– Хочу видіти того, я йому руки повідламую.
Безперечно, що в цих словах більше підліткового максималізму, дитячої бравади, ніж реальності погроз. Життєві тільки ті переживання, вболівання, що бринять у юних голосах, за, можливо, перші посаджені деревця та з підсвідомою надією, що ті ростимуть разом із ними.
Непідробний щирий ентузіазм учнів не залишив байдужими і в.о. директора школи Оксану Кудло та її заступника по виховній роботі В’ячеславу Улинець, які так само вирішили посадити по деревцяті разом зі своїми підопічними.
Білківський сільський голова Василь Зейкан не тільки допомагав, але й розповідав учасникам заходу, як проходила акція «Майбутнє лісу – в твоїх руках» у Лисичові, куди був запрошений для участі. Василь Семенович не єдиний із посадовців, хто опікувався цією акцією того дня у Білках. Не тільки морально підтримати, але й матеріально заохотити в цю школу завітали директор державного підприємства «СЛАП «Іршаваагроліс» Іван Іванович Фущич та заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Вікторович Орос. Вони і передали дітям та організаторам проведеної акції блокноти із логотипом Закарпатського ОУЛМГ та авторучки.
Перша половина всеукраїнської акції в Білках, більш динамічна і шумна, здавалося, і минулася швидше, аніж друга. У ній представники всіх трьох зацікавлених сторін не тільки відзначили цілий ряд позитивних моментів при її проведенні, але переважно акцентували увагу співрозмовників на майбутніх проектах. Серед таких чи не найважливішими визнали крайню потребу створення місцевого шкільного лісництва. Вели діалог і по інших актуальних питаннях.
У Великому Раківці загальноосвітня школа І-ІІ ступенів зустрічала того дня лісівників спільною толокою. Всі були зайняті. Просто-таки напрошувалося порівняння – іде генеральне прибирання. Майже вгадали. Директор школи Віра Поляк не тільки радо зустріла очікуваних гостей, а невдовзі поділилася і приємною інформацією: їх навчальний заклад у Великораковецькому присілку Полянка у другій декаді травня відзначатиме вісімдесятиріччя своєї історії. Готується фестиваль, виставка, приїдуть гості, тож слід причепурити не тільки саму будівлю, але й прилеглу територію. Посаджені молоді ялинки стануть як окрасою шкільних угідь, так і суттєвими доповненнями до вже втіленого садово-паркового дизайну. Милує око алея недавно прищеплених сакур із південного боку головного корпусу школи, а північну сторону будівлі згодом захищатиме від рвучких вітрів кількарядовий ялиновий зелений півострів.
Відрадний іще один, як колоритний, так і виховний рукотворно-природний елемент у цій школі. Схил над шкільним двором прикрашає викладений білим вапняком державний символ України – Тризуб. Довкруж його окантовка так само обсаджена ялинками.
Саме на цьому фоні після напруженої, однак, судячи із настрою дітей, ніяк не стомлюючої роботи по посадці деревцят, школярі вітали гостей-лісівників короткою концертною програмою із екологічним контентом. Ті у свою чергу вручили великораківчанам не тільки традиційні ручки і блокноти, але й кілька пакунків солодощів, які вже розподілили між усіма учасниками шкільної толоки в рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках».
Зазвичай працівники держлісгоспу навідуються в гості у школи. У цьому ж випадку – такими чисельними десантами, майже в повному складі майстрів лісу – чи не вперше. Такий початок для багатьох із них у рідній або рідній для їх дітей школі більш міцно єднає всіх тих, хто трудиться над нашим майбутнім: громадянами України та її природи.

Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар