- Нове життя - https://nz-ir.com -

Анатолій Шкирта: 100 днів на посаді начальника Іршавської поліції

Минуло перших сто днів, відколи Іршавську поліцію очолив підполковник Анатолій Шкирта. З цієї нагоди ми поцікавилися в Анатолія Івановича, яка нині криміногенна ситуація в районі, як працює місцева поліція?
– На посаду керівника поліції Іршави мене було призначено після проведення атестації поліцейських, – розповідає Анатолій Шкирта. – Довелося відразу ж робити деякі кадрові зміни, за підсумком атестації. До слова, на даний час у відділенні є значний некомплект. Маємо вакансії у службі кримінальної поліції, дільничних офіцерів поліції, у групах швидкого реагування. Тож запрошуємо на роботу молодь, яка має бажання працювати у поліції і хоче віддано служити людям. Перевагу надаватимемо хлопцям, які несли службу в АТО, тим, хто має юридичну освіту, добре загартований фізично. До слова, вчора працівники поліції в ході проведення Дня відкритих дверей в районному центрі зайнятості доводили інформацію до громадян, які можуть виявити бажання служити у поліції (який вік, освіта, вакансій, заробітна плата, т.д.).
– З чим зараз найбільше звертаються люди до поліції?
– На сьогоднішній день до Іршавського відділення поліції надійшло 1138 звернень громадян. Найбільше звернень щодо крадіжок і тілесних ушкоджень на побутовому рівні. Часто, зловживання спиртними напоями породжує насильство у сім’ї й спричинення тілесних ушкоджень. Хочу відмітити, що ряд крадіжок було розкрито дільничними та працівниками кримінальної поліції у селах Білки, Імстичово, Ільниця та в самій Іршаві.
Окрему увагу хочу приділити власникам кафе-барів та розважальних закладів, у яких бармени продають дітям алкогольні напої. В цьому році вже притягнуто до адміністративної відповідальності за це 4-х продавців, які будуть змушені сплатити чималі штрафи. Наведу нещодавній приклад. Неповнолітня приїхала в гості до своєї подруги. З цієї нагоди дівчата розпили пляшку спиртного, внаслідок чого одна з дівчаток потрапила до реанімації… На щастя, на даний час стан здоров’я дівчинки задовільний. А батьків обох дівчат було притягнуто до адміністративної відповідальності.
– Які злочини вас турбують як начальника поліції найбільше?
– У першу чергу – це наркоманія. На даний час на території області триває операція по боротьбі з наркозлочинами. Щодня звертаю увагу підлеглих на виявлення таких фактів у районі. Лише у цьому році маємо 3 факти виявлення наркотичних речовин, по яких порушені кримінальні провадження і справи вже направлені до суду.
Друга проблема – це нелегальна зброя. Хотів би застерегти громадян, що краще таку зброю легалізувати або здати її в поліцію під час місячника добровільної здачі зброї. Також хочу звернути увагу власників зареєстрованої зброї, щоб вони до її зберігання відносились більш відповідально. Адже зброя поза сейфом може у будь- який час потрапити до рук злочинців й стати знаряддям скоєння злочину. У зв»язку з цим працівниками поліції проводиться перевірка власників зареєстрованої зброї. Під час таких перевірок виявлено чимало порушень і навіть є факти вилучення зброї, за порушення громадянами порядку її зберігання.
– Кажуть, що Іршавщина серед лідерів у краї з виявлення нетверезих водіїв за кермом…
– З початку року у районі поліцейські виявили 59 фактів перебування водіїв за кермом автотранспорту у нетверезому стані. Навіть маємо випадки, коли водіїв вже вдруге притягнуто до відповідальності за це правопорушення. Відрадно, що завдяки профілактичній роботі на наших дорогах значно зменшилась кількість дорожньо-транспортних пригод.
– Наостанок, що побажаєте жителям краю, аби вони не стали жертвами злочинців?
– Кожен громадянин повинен бути уважним, тому що зараз є багато шахраїв, крадіїв. Найбільшою популярністю у злочинців користуються мобільні телефони, планшети, залишені власниками без нагляду. Тож бережіть власне майно.
Але якщо все ж ви стали жертвою злочинців чи шахраїв, одразу телефонуйте на «102» і викликайте поліцію.
Розмову вела
Віта ГОРЗОВ