Версія для друку Версія для друку

Нова зарплата 2017

Мінімальний розмір заробітної плати на 2017 рік визначив Закон України «Про державний бюджет України на 2017 рік» Статтею 8 даного закону встановлено мінімальну заробітну плату з 01.01.2017 року – 3200грн.,у погодинному розмірі – 19,34 грн.
Мінімальна зарплата лишається державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності й господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.
Якщо ж нарахована зарплата за виконану місячну норму праці є нижчою за розмір мінімальної зарплати, тоді роботодавець має провести доплату до рівня мінімальної зарплати, яку слід виплачувати щомісяця одночасно з виплатою зарплати.
У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.
Водночас маємо норму, яка вказує: мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) установлюється в розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2017 році — 1600 грн).
З 1 січня 2017 року юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (9600 грн.).
У разі недопущення інспектора з праці до проведення перевірки, якщо вона проводиться з метою виявлення працівників без належного оформлення трудових відносин, або виплати заробітної плати «у конвертах», на роботодавця накладається штраф у розмірі 100 мінімальних зарплат  (320 тис. грн.)
За порушення інших вимог трудового законодавства, крім зазначених вище – штраф у розмірі 1 мінімальної зарплати  (3 200 грн.). До цього виду штрафу відноситься і штраф за неподання або несвоєчасне подання повідомлення про прийняття працівника на роботу.
Шановні громадяни ! В черговий раз звертаємося до вас – вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення на повний робочий день та виплату заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро і чесно, не погоджуйтесь на неповну зайнятість та виплати у „конвертах”! Не позбавляйте себе достойної пенсії в майбутньому та соціальної захищеності у випадках, передбачених законодавством.

Іван МОШКОЛА,
заступник голови
райдержадміністрації.

Ваш отзыв

Ваш коментар