- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВАСИЛЕВІ МАКУХУ – ВАСИЛЬ БІЛЕЙ

…Смолоскипом горіла жива людина на Хрещатику біля Басарабського ринку в Києві. Українська столиця готувалася через два дні зустрічати у 1968-ому році чергову річницю ВЖСР, або, простіше кажучи, – жовтневого перевороту 1917-ого. Облившись бензином, підпалив себе український патріот, колишній воїн Української Повстанської Армії та в’язень радянського ГУЛагу Василь Макух. Живий факел тільки і встиг прокричати: «Геть окупантів!» та «Хай живе вільна Україна!». Зусилля міліціонерів та кадебістів у цивільному не дали результатів. Від отриманих опіків чоловік, батько двох дітей, невдовзі помер у одній зі столичних лікарень, попри всі зусилля лікарів на вимогу працівників спецслужби.
Того ж дня, увечері, зарубіжні радіостанції, які, незважаючи на тисячі «глушилок», слухали в кожній свідомій родині, озвучили коротку інформацію: «Громадянин України Василь Макух, протестуючи проти комуністичного тоталітаризму, поневолення українського народу й агресії СРСР проти Чехо-Словаччини здійснив у Києві акт самоспалення. Перед мужнім вчинком українця-патріота схиляє голову вся прогресивна світова спільнота…». Через два з половиною місяці на вулицях Праги 16 січня 1969-го року полум’яну естафету українця перейняв чеський студент Ян Палах.
Шість років тому було прийнято урядове рішення про увіковічення пам’яті Василя Макуха. Проте байдужість однієї влади павутиною захланності вкрила його, а теперішня і сучасним, і живим, і мертвим патріотам не завжди віддає належне. Тож замовником серії меморіальних дощок для столиці виступив Український інститут національної пам’яті. Серед удостоєних цієї честі митців є і наш земляк, уже відомий скульптор Василь Білей. Авторові вдалося, за словами родичів Василя Макуха, які брали участь в урочистому відкритті меморіального знаку, передати характер Василя Омеляновича, його дух, внутрішню твердість у переконаннях та віру у недаремності свого героїчного поступку.
Портрет Василя Макуха на меморіальній дошці – це водночас і національний типаж, і неповторна індивідуальна особистість, і загальнолюдський типаж вільнолюбного чоловіка, у якого переконання стають справою життя.
Вшанувати світлу пам’ять самопожертви Василя Макуха, увічнену різцем скульптора-закарпатця Василя Білея, прийшов посол Чехії в Україні Радек Матула.
Михайло БРОСУХ.