- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗИМА: КОМУ ТУРБОТА, А КОМУ Й КЛОПОТИ

Цьогорічна зима виявилася щедрою не тільки на міцні морози, але й на рясний сніг. Отож всі мисливці торують стежари в ліс не з рушницями за плечима, а з мішками з кормами. Налагоджено системну підгодівлю дичини, для якої настав скрутний час. Холод, великий сніг, замерзлі потоки створюють для лісових мешканців труднощі для добування їжі і гостро постає питання виживання. В лісових масивах нашого району є чимало диких тварин – це і олені, козулі, кабани, зайці, фазани, куріпки. Окрім них маємо ще й хижих – вовків, рисі, лисиць, яструбів та … браконьєрів.
Як щедра зима на сніг та морози, так і наша рідна земля вдатна на добрих людей, справжніх природолюбів. У районній організації УТМР зібралися всі, хто небайдужий до долі нашої фауни. Весь актив без нагадувань та телефонних дзвінків зібрався, щоб проаналізувати, що зробили для підтримки лісової фауни, порадитися, що ще потрібно для цієї справи, визначити вузькі місця і чи потребує матеріальної допомоги який із низових колективів. А допомагати є кому. Це і депутат обласної ради Іван Савко, сільські голови Василь Павлище та Віктор Кузьма, головний мисливствознавець району Василь Німчук, підприємці Є. Єлков і В. Терновцій. Звичайно, що не стороняться цієї благородної справи і голови низових мисливських колективів. Найбільш активні серед них В.Кополовець, І. Лутак, М. Андрела, В.Буркош. Ю. Павлище…
Не проминуло і місяця, відколи Іршавську районну організацію Українського товариства мисливців і рибалок Іван Барнак, як нагодилися і перші серйозні випробування.
Саме під час підгодовування лісових мешканців члени Малораковецького низового колективу виявили на снігу сліди крові та залишки туші козулі. Затримати зловмисників на гарячому не вдалося, проте сліди «привели» до оселі. Мисливці покликали на допомогу працівників Іршавського відділення поліції. За сприяння групи швидкого реагування та слідчо-оперативної групи знайшли 25-літнього місцевого зловмисника. Виявлено також і зброю. Правоохоронцями розпочато кримінальне провадження за ст. 248 Карного кодексу України.
Як бачимо, хтось має клопоти, щоб прибавлялося в наших лісах живності, а хтось користується з негоди та несприятливих для тварин умов, щоб добути незаконним шляхом кілька кілограмів м’яса…
Михайло ІСАК.