Версія для друку Версія для друку

ТИЖДЕНЬ МАТЕМАТИКИ ТА ТОЧНИХ НАУК

На жаль, багато людей вважають, що математика – це наука, в якій немає нічого цікавого, лише цифри і формули. Методичне об’єднання вчителів математики, фізики, інформатики та астрономії Іршавської загальноосвітньої школи № 2 (керівник Ганна Юріївна Гичка) взялося довести, що «зі всіх мов світу найкраща – це штучна і стисла мова математики. Математика – це мова, якою спілкуються всі точні науки, а їх найважливіше завдання – навчити людину мислити». Усі члени ШМО вчителів точних наук (Гичка Г.Ю., Смоліна А.І., Бабич В.В., Меренич В.І., Мойсей А.А.) активно працюють над питанням цікавості і необхідності математики, фізики, інформатики. У вирішенні цієї проблеми є два шляхи: активізація  форм діяльності на уроках і кропітка, різноманітна позаурочна робота. Тому на початку грудня 2016 року відповідно до плану методичної роботи та з метою розвитку творчості, логічного мислення, самостійності, зацікавленості учнів до предметів та встановленню міжпредметних зв’язків, у школі був проведений традиційний предметний тиждень з математики, фізики, інформатики та астрономії. Девізом тижня стало гасло: «Жити цікаво, якщо кожен день пізнавати щось нове».
Протягом тижня на учнів чекала весела і захоплива мандрівка, під час якої школярі переконалися, що точні науки бувають різними – веселими і мудрими, таємничими і чарівними, пристрасними і поміркованими, їх символ – веселка, адже це – світло, радість, краса і надія. Кожен колір веселки несе свій настрій.
Тиждень точних наук розпочався з яскравого  оголошення у вигляді веселки, в якому було вказано план його проведення. Учнівські стіннівки, випущені спеціально до тижня, вислови відомих людей про математику, а також ребуси, кросворди для учнів кожного класу прикрашали коридори нашої школи. Предметний тиждень в школі охопив усі класи, в ньому брали участь і первачки, і  старшокласники.
Сьогодні великою популярністю користуються ігри, які є аналогами телевізійних програм, саме тому під час проведення тижня природничих наук  для учнів проводився математичний квест «Пошук скарбів». Завдання не були складними, тому вони розв’язувалися усно, без зайвих обчислень на аркуші, але водночас були цікавими. Крім того, учні пізнавали нове, досі невідоме для них.
Вчителі МО підготували низку цікавих нестандартних уроків, провели багато цікавих та змістовних заходів, конкурсів на яких учні 5-11 класів показали свої знання, вміння, навички та творчі здібності. Всі заходи проводилися з використанням ІКТ. Діти показали гарні знання, вміння та зацікавленість предметами. Тиждень пройшов на високому науково-методичному рівні і завершився традиційним аукціоном, на якому учні змогли придбати корисні речі для себе чи для класу (започаткувала нову локальну валюту директор Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Гичка Ганна Юріївна). Усі лоти жартівливого аукціону учні купували за валюту «піфагорчики», яка діяла на території школи протягом тижня. Піфагорчики учні здобували за допомогою знань, які належним чином оцінювалися, адже розум, знання мають не малу вартість. Школярі мали нагоду пересвідчитися, що знаннями можна здобути і моральну, і матеріальну винагороду.
Підсумовуючи роботу вчителів протягом тижня, слід відзначити, по-перше, учням була надана можливість здобути додаткові знання з математики, історії її розвитку, фізики, інформатики, астрономії; показано зв›язок математики з іншими науками; по-друге, було забезпечено різнобічний розвиток особистості; надано можливість кожному школяру взяти безпосередню участь  у заходах тижня; по-третє, формувався інтерес до вивчення вищезгаданих предметів.

Антуанетта Пальок,
Тетяна Ірчак,
Каріна Бідзіля,
вихованці гуртка «Юний журналіст»(керівник О.А. Ісак)

Ваш отзыв

Ваш коментар