- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВІД ТВОРЧОГО КЕРІВНИКА ГУРТКА – ДО ТВОРЧОГО ВИХОВАНЦЯ

Мистецтво у різних своїх проявах здатне викликати у людини переживання найрізноманітніших емоцій, що збагачує духовний світ і підіймає рівень моралі, ставлення до людей, до життя.
Художньо-естетичне виховання – одна з найважливіших сфер у життєдіяльності дитини разом з працею та навчанням. Велике значення у вихованні культури, почуття прекрасного, художнього смаку, а також професійних навичок мають гуртки декоративно-прикладного мистецтва. Вони забезпечують емоційні умови для всебічного гармонійного розвитку. Для педагога засоби емоційного розвитку стають інструментом виховання, розвивають ініціативу, створюють атмосферу розкутості, самостійності, творчості та умови для саморозвитку. Від творчості педагога-позашкільника залежить цікаве життя самих вихованців. У сучасному позашкільному закладі, де роль педагога зводиться не тільки до передачі знань, педагогічна творчість відіграє особливу роль. Керівник гуртка тільки тоді зможе навчити дітей, коли сам є майстром своєї справи.
Саме таким творчим педагогом, майстром своєї справи є Тетяна Федорівна Маланка, яка працює керівником гуртка «Народна творчість» Іршавської райСЮТ при Довжанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. Тетяна Федорівна на станції юних техніків працює з 2005 року Мистецво створення виробів освоювала самостійно, і вже 11 років передає свої знання своїм вихованцям. Працюючи керівником гуртка, Тетяна Федорівна особливу увагу звертає на необхідність вдосконалення професійної підготовки, і ніколи не зупиняється на досягнутому.
Серед розмаїття українського декоративно-прикладного мистецтва найбільшу увагу приділяє виробам з природних матеріалів, холодного фарфору та виробів у техніці «пейп-арт». І допомагає дітям опанувати це мистецтво і доторкнутись до найдавніших джерел.
Гурток був створений для того, щоб навчати дітей і дорослих декоративно-ужитковому мистецтву, привити любов, доброту й милосердя. На гуртку займаються діти від 6  до 16 років, і не дивлячись на різницю у віці, вони з задоволенням освоюють це нелегке ремесло. Вихованці гуртка ставали неодноразовими переможцями як міського так і обласного конкурсу „Великодні писанки”, «Знай і люби свій край», «Місто оригамі», «Новорічна композиція», «Сурми звитяги», «Зимові фантазії», «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!». В минулому році юні гуртківці захищали честь міста на обласній виставці-конкурсі „Великодні писанки”, районному фестивалі-ярмарці «Котися, писанко, по рідному краю» та вибороли почесні перші та другі місця. Не можна не згадати талановитих вихованців Тетяни Федорівни, імена яких зустрічаються майже в кожному підсумковому наказі як районного, так і обласного рівня: Олександра Татош, Крістіна Пилип, Алла Чічура, Рената Куберка, Дарина Боднар, Іван Бабинець, Алла Гойс, Микола Маланка, Віра Райда, Наталія Бісьмак, Іванна Ісак, Людмила Михайлюк, Марина Подоляк.
Головна мета діяльності керівника – створити ситуацію успіху для розвитку особистості дитини, дати можливість кожному вихованцю відчути радість досягнення успіху, усвідомлення своїх здібностей, віри у власні сили, свою індивідуальність і талановитість. Навіть найпасивніші діти, потрапляючи в цю атмосферу, вчаться творчо працювати і спілкуватися, відчуваючи себе частинкою дружнього колективу. Велику роботу Тетяна Федорівна проводить по розвитку творчої уяви дитини – самостійне конструювання нових образів, які реалізуються в оригінальних виробах, створених їх уявою, фантазією та власними руками.
Потужним стимулом для саморозвитку і самоствердження дітей є шкільні виставки робіт, на яких із задоволенням учні презентують результати своєї творчості. Для них важливе і враження глядача, викликане спогляданням його роботи. Все це виховує у дитини оптимальну активізацію до творчості.
Діти не повинні бути перевантажені суцільною навчальною працею, важливо, щоб друга половина дня була наповнена творчістю, імпровізацією, бажанням фантазувати. Саме так і проходять заняття Тетяни Федорівни. Але зовні легка і безтурботна робота потребує віддачі максимальної енергії, розуму, витримки, самостійності. Все це теж виховується на заняттях гуртка «Народна творчість».
Велике значення на занятті у гуртку надається мові спілкування: виховується спокійне, толерантне ставлення до оточуючих; важливо, щоб діти могли грамотно і доступно описати образи, які з’явилися в їх уяві; навчитися користуватися словами для вираження своїх думок, емоційних станів.
До гуртка приходять різні діти: спокійні і нетерплячі, безтурботні і серйозні, із забезпечених сімей і не дуже… Головне – приділити увагу всім маленьким особистостям великого творчого колективу, щоб кожен з них відчував себе тут членом дружньої сім’ї. В цьому теж велика виховна місія нашого гуртка та його керівника.
Реалізуючи повноцінне естетичне виховання дитини, Тетяна Федорівна забезпечує в майбутньому становлення такої особистості, яка буде поєднувати в собі духовне багатство, естетичні якості та моральну чистоту.
Проведені керівником заняття доводить ефективність програми естетичного виховання, що ґрунтується на створенні прекрасних дитячих виробів. Естетичне виховання залишається одним з провідних напрямів, а практика доводить безумовну його актуальність. Заняття Тетяни Федорівни є першими кроками до опанування певних професійних навичок майбутніми художниками, вчителями, дизайнерами.
Будемо сподіватись, що знань та вмінь у Тетяни Федорівни вистачить ще не на одне покоління, а її вихованці і надалі будуть з гідністю захищати честь Іршавської районної станції юних техніків і радувати нас своїми результатами.

Віра Биба
методист Іршавської
райСЮТ.