- Нове життя - https://nz-ir.com -

Ми – діти твої, Україно!

Сьогодні Українська держава та її юні громадяни є безпосередніми учасниками процесів, які мають надзвичайно важливе значення для подальшого визначення насамперед своєї долі, долі свого народу, долі України. Учні Іршавської гімназії є щирими патріотами своєї Вітчизни, займають активну громадянську позицію у суспільному житті. Вони є не тільки безпосередніми учасниками різних позаурочних заходів патріотичного спрямування, а й ініціаторами проведення вечорів-реквіємів, зустрічей із захисниками Вітчизни на сході України, тематичних лінійок, свят, акцій милосердя та інших.
Традиційним в Іршавській гімназії став Тиждень української мови та літератури. Учні та вчителі нашого закладу мали змогу насолодитися найрізноманітнішими заходами, присвяченими Дню української писемності та мови.
Тиждень розпочався урочистою лінійкою, де вчителі-словесники Наталія Юріївна Онисько, Наталія Михайлівна Гецко та Ірина Семенівна Каналош закликали учнів і колег любити рідну мову та літературу, ознайомили всіх присутніх з основними заходами тижня. Після святкової лінійки Іванна Степанівна Артиш, завідувач бібліотеки Іршавської гімназії, запросила всіх на виставку книг «Українське слово», де учні змогли поринути у казковий світ рідної мови. Також у всіх класах гімназії було проведено інформаційні хвилинки, які підготували учні 5 класів (9кл.ЗОШ). Нікого не залишили байдужими й емблеми соняшника та калини, які прикрашали маленьких та дорослих гімназистів, а також учителів.
Наступного дня учні 5-А, Б (9 кл. ЗОШ) та 7 класів (11 кл. ЗОШ) гімназії взяли участь у моніторингу з української мови та літератури. А всі інші гімназисти боролися за звання найкращого знавця українських прислів’їв у конкурсі «Народ скаже – як зав’яже».
Традиційно у нашому закладі проводився І етап XVІІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика та VІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Т.Г.Шевченка. Учні знову мали змогу захопитися красою рідної мови, а також згадати видатних діячів, які боролися за наше майбутнє. Також цього дня ми вшановували український національний оберіг – вишиванку. Найцікавішим конкурсом у рамках тижня став флеш-моб фотографій кожного класу у вишиванках «Ми – діти України». Активною участю у проведенні заходів тижня гімназисти ще раз засвідчили важливість збереження українських традицій та звичаїв. Учнів початкових класів, а також гімназистів 1-А, Б, 2 класів (5-6 кл. ЗОШ) Н.В.Петрішко, учитель української мови та літератури, ознайомила з легендою «Звідки до нас прийшла вишиванка».
Учителі В.М. Ковач та О.Ю. Глеба провели цікавий та захоплюючий брейн-ринг між учнями 4-А і 4-Б класу ЗОШ під назвою «Маленькі знавці української мови». Юні гімназисти розкрили перед глядачами всі принади та чарівність рідної мови.
Вчитель-словесник І.С. Каналош провела мовознавчий турнір «Люби і знай рідну мову» між учнями 1-А та 1-Б класів (5 кл.ЗОШ). Гравці представили свої чудові команди гучними девізами. А потім демонстрували свої знання у різноманітних цікавих конкурсах. Звичайно, переможець тільки один, але хороші результати мали обидві команди. Це ще раз засвідчує те, що учні Іршавської гімназії добре вчать рідну мову, а вчителі, що їх навчають, докладають всі зусилля, щоб передати їм міцні знання.
Та крім поглиблення знань з української мови та літератури наші учні взяли активну участь у конкурсі «Віночок українських пісень», який провели І.С. Каналош разом з бібліотекарем І.С.Артиш. Діти показали свої вміння у виконанні українських народних пісень. «Найспівочішим» класом виявився 1-А (5кл.ЗОШ) гімназії, але й інші гімназисти довели, що пісня – це душа народу. Усі, хто поважає свою Батьківщину, повинні пам’ятати, що у спадок нам дісталися прекрасні перлини українського фольклору.
Продовженням цього конкурсу стала конференція «Символіка українських народних пісень» (з використанням медіапрезентацій), яку підготувала вчитель музики О.С.Йонаш.
Наймолодші учасники тижня учні 1-А та 1-Б класів ЗОШ також не залишилися осторонь. Діти передали свою любов до України та її мови через малюнки, над якими вони працювали із задоволенням.
Тиждень української мови та літератури в Іршавській гімназії пройшов плідно і цікаво. Вчителі та учні проявили не тільки творчу ініціативу, але й велике бажання працювати, доносити до всіх красу і роль нашої мови.
У кінці тижня було підбито підсумки, найактивніших учасників та переможців було нагороджено грамотами, різними подарунками. На святковій лінійці з вітальним словом до гімназистів звернулася директор гімназії Н.Ю. Онисько, яка щиро подякувала всім за любов до рідної мови, а також наголосила на тому, що народ, який поважає свою мову, традиції та звичаї, буде існувати вічно.

Наталія Петрішко,
учитель української мови і літератури