- Нове життя - https://nz-ir.com -

Іршавська ДШМ відзначатиме ювілей

ІРШАВСЬКА ДИТЯЧА МУЗИЧНА ШКОЛА – найстаріший мистецький навчальний заклад в Іршавському районі. Заснована рішенням виконкому Закарпатської обласної ради депутатів трудящих у березні 1956 року і реорганізована наказом Міністерства культури України в Дитячу Школу Мистецтв у 1992 році.
За 60-річну історію свого існування школа стала одним з найавторитетніших мистецьких закладів не тільки району, а й області. За цей час тут здобули мистецьку освіту більше трьох тисяч дітей. Понад 350 випускників стали студентами музичних училищ та училищ культури, є провідними артистами концертних організацій області та країни, працюють викладачами вищих навчальних закладів. Щороку наші випускники поповнюють лави студентів мистецьких ВУЗів різного рівня акредитації.
Серед випускників школи: Народний артист України Степан ГІГА, заслужена артистка України Оксана ІЛЬНИЦЬКА, керівник оркестру Закарпатського народного хору Михайло БРОВДІЙ та інші. Більшість нинішніх викладачів Іршавської та семи інших мистецьких шкіл району у свій час закінчували нашу школу, працюють у загальноосвітніх закладах та у закладах культури і дозвілля.
В 2016-2017 навчальному році на музичному, хореографічному, образотворчому та вокальному відділах навчається 507 учнів. З ними займаються 44 викладачі, з яких 28 мають повну вищу освіту.
Учнівські та викладацькі музичні колективи школи є постійними учасниками всіх мистецьких заходів у районі, систематично займають призові місця на обласних оглядах- конкурсах, беруть участь у творчих виставках, міжрегіональних та всеукраїнських конкурсах. Жоден обласний конкурс індивідуальних виконавців не обходиться без участі представників наших учнівських колективів.
При школі працюють: Зразковий дитячий духовий оркестр – володар гран-прі обласного конкурсу духових оркестрів 2016 р., лауреат 2 премії Всеукраїнського конкурсу «Яскрава країна» у Трускавці 2016 р. (кер І.І. Кула), народний струнний ансамбль викладачів (кер. заслужений майстер народної творчості України С.Г. Голубокий), лауреат обласних та всеукраїнських конкурсів хор молодших і старших класів (кер. О.С. Йонаш), ансамбль народних інструментів, хореографічні та інші творчі колективи.
За підсумками обласних конкурсів, у 2016 році школа в рейтингу серед базових зайняла 2 місце. Крім того учні та музичні колективи Іршавської ДІІІМ у 2015-2016 років стали лауреатами трьох міжнародних та семи всеукраїнських фестивалів-конкурсів.
Олександр РАЦИН,
директор Іршавської ДШМ