- Нове життя - https://nz-ir.com -

Pearson Test of English – тест на знання англійської мови з правом отримання безстрокового сертифікату міжнародного зразка

У сучасному ритмі життя для багатьох людей вивчення іноземної мови вже виходить із ряду хобі чи занять на дозвіллі, а є необхідною умовою для подальшого саморозвитку: в роботі, чи навчанні. Однак, володіння іноземною мовою визначається значною кількістю показників та в більшості випадків потребує письмового підтвердження. Успішне складання міжнародних екзаменів часто є обов’язковою умовою при вступі до навчального закладу за кордоном, отриманні роботи в іноземній компанії або при переїзді в іншу країну. Це три основні цілі, на шляху досягнення яких перед нашими співвітчизниками виростає мовний бар’єр. І його мало просто подолати – необхідно ще отримати сертифікат, який підтверджує, що ви дійсно володієте мовою на певному рівні.
Відповідно до районного плану заходів у рамках Року англійської мови, затвердженого наказом відділу освіти райдержадміністрації 13.01.2016 №17, та плану роботи районного методичного об’єднання учителів англійської мови у 2016/2017 навчальному році проведено семінар для учителів англійської мови „Міжнародні мовні екзамени – вимога сучасності. Як отримати безстроковий міжнародний сертифікат від рівня А2 до С2?„.
У роботі семінару взяли участь 15 старшокласників та 40 учителів англійської мови шкіл району. Мар’яна Тріфан та Олена Пріц, сертифіковані екзаменатори міжнародних мовних екзаменів  PTE (Pearson Tests of English), ознайомили учасників семінару з форматом тестів для дорослих та дітей, процедурою їх проведення, дали поради щодо підготовки слухачів до їх складання.
Pearson Tests of English – це екзамени з англійської мови для дорослих та дітей, які є носіями інших мов. PTE видають міжнародні сертифікати з англійської мови відповідно до рівнів володіння англійською мовою, встановлених Радою Європи. Тест PTE перевіряє та оцінює всі чотири мовленнєві навички (говоріння, письмо, аудіювання та читання). Цей екзамен складається із двох частин: усної (говоріння) та письмової (аудіювання, читання, письмо). Всi тести PTE розробляють i перевiряють у Великобританії, тому ті, хто складатиме екзамен, можуть бути впевненi в об’єктивностi оцiнки своїх знань.
Мар’яна Тріфан розповіла також про переваги екзаменів PTE, а саме:
– акцент не на теорії, а на практицi;
– сертифiкати PTE є безстроковими та не потребують повторного складання екзаменiв;
– немає необхiдностi у пiдготовцi до особливого формату екзамену;
– для пiдготовки до екзаменiв PTE можна використовувати стандартнi британськi пiдручники, що задовольняють вимоги CEFR (Common European Framework), у яких використовується комунiкативна методика.
Якщо учні склали екзамен, то вони отримують наступні переваги перед своїми ровесниками:
міжнародний сертифікат, підтверджуючий знання англійської мови;
звільнення від державної підсумкової атестації з англійської мови;
у додаток до атестата про повну загальну середню освіту виставляються річна та атестаційна оцінки з англійської мови – 12 балів.
Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти став базою для акредитованого центру тестування (№ 87321), де всі бажаючі матимуть можливiсть пройти тестування та отримати безстроковий мiжнародний сертифiкат, який визнають навчальнi заклади та роботодавцi у всьому свiтi. У центрі можна пройти тести PTE General (Тести із загальної англiйської для дорослих), та PTE Young Learners (Тести із загальної англiйської для дiтей).

Ольга Галас,
методист райметодкабінету відділу освіти Іршавської райдержадміністрації.