- Нове життя - https://nz-ir.com -

Здоров’я кожного – в його руках

Гребля – село мальовниче, розкинулося на берегах річки Боржава. Живуть тут чесні, скромні, працьовиті люди, закохані в свою справу. Хороші відгуки надходять і про роботу колективу амбулаторії загальної практики сімейної медицини, який очолює лікар Світлана Іванівна Денисюк.
– Я працюю тут два з половиною роки, – розповідає вона. – Прийшла після закінчення Ужгородського національного університету. Колектив невеликий – всього п’ять чоловік. Лікарем-стоматологом працює Олег Іванович Верецькі, стоматологічною медсестрою – Ольга Іванівна Галас, сімейними медсестрами – Зоряна Василівна Куруц та Надія Олександрівна Крайняй.
С.І. Денисюк родом з Ільниці. На роботу доїжджає щоранку. Однак вона вже давно стала своєю. Гребляни бачать, що Світлана Іванівна з душею ставиться до своїх професійних обов’язків. Народжуваність малюків має позитивну тенденцію – є приріст.
На відміну від попередніх років люди почали частіше обстежуватись. Для цього створюються усі належні умови. Останнім часом АЗП-СМ одержала кушетку оглядову, ваги електронні дорослі, трьохканальний кардіограф, холодильник для зберігання вакцини. Є можливість виміряти рівень цукру в крові. Придбали комп’ютер, є інтернет.
Світлана Іванівна зізнається, що вона вдячна долі, що у селі чимало таких людей, які не на словах, а на ділі допомагають медичному закладу. Серед них – депутат районної ради Юрій Фельцан та Греблянський сільський голова Володимир Галас.
Здоров’я кожного – в його руках. Так гласить народна мудрість. Багато людей намагаються лікуватися за допомогою реклами, яка з ранку до вечора сиплеться з екрана телевізора. Складається враження, що і до лікаря не треба звертатися. Та це дарма. Світлана Іванівна каже, що насамперед слід встановити діагноз. На те й існує амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Особливо слід дбати про здоров’я тепер, хвороби значно «помолодшали», зокрема серцево-судинні і бронхово-легеневі. Хворобу краще попередити, ніж потім лікувати. Значно дорого коштують медикаменти.
… Недавно в колективі побував голова районної ради Віктор Симканинець. Він не просто цікавився роботою сільського медичного закладу, а й вивчав його проблеми. Разом із ним була й головний лікар комунального закладу «ІЦПМСД» Оксана Булеза. Вони намітили ряд заходів для поліпшення роботи колективу. А медики щиро подякували їм за підтримку і допомогу.
Отже, первинка має перспективу.

Василь ШКІРЯ