- Нове життя - https://nz-ir.com -

Трагедія Бабиного Яру

Упродовж двох тижнів учні під керівництвом О.Я.Керечанин опрацьовували матеріал про трагедію Бабиного Яру.
З нагоди 75 роковин трагедії Бабиного Яру учні 5-А класу (9 кл. ЗОШ) та 7 класу (11 кл. ЗОШ) запросили гімназистів та вчителів на урок-пам’ять «Бабин Яр: без права на забуття».
Олександра Ярославівна відзначила важливість уроку-пам’яті насамперед для формування почуття гуманності, толерантності, непримиримості до насильства, наголосила на особистій відповідальності кожного за гідне життя. Все жахливе, що було в історії народу, потрібно пам’ятати, щоб не повторилося у майбутньому.
Учитель наголосила не тільки на трагедії знищення, але й на тому, що величезна кількість українців рятували євреїв від переслідувань. Таких назвали Праведниками народів світу. Україна займає 4 місце в світі за кількістю таких мужніх людей, а в нашій області їх є 27.
Опрацювавши матеріали томів 4 і 9 «Книги Скорботи України» (Закарпатська область), О.Я.Керечанин назвала кількість депортованих і загиблих євреїв у фашистських концтаборах з населених пунктів Іршавського району та міста Іршава.
Учень 5-А класу (9 кл. ЗОШ) Б.Ганчич відзначив, що в квітні 2016 року в с. Білки був відкритий пам’ятний знак на честь євреїв-закарпатців, які були насильно вивезені до концентраційних таборів.
Віра Вовканич продекламувала уривок із вірша М.Бажана «Яр».
На уроці-пам’яті присутні мали змогу переглянути страшні кадри відеохроніки про ці події та прослухати колискову «Бабин Яр» у виконанні Н.Ліфшиц, єврейської співачки.
Фінальною частиною стала хвилина мовчання, вшанування пам’яті жертв війни та Голокосту, героїв опору нацизму.

Наталія Гецко,
заступник директора з
навчально-методичної роботи
Іршавської гімназії.