- Нове життя - https://nz-ir.com -

Футбол Ільниці відроджується

Цьогорічне 14 жовтня надовго запам’ятається жителям шахтарської Ільниці. У День Покрови Пресвятої Богородиці, в урочистій обстановці відбулося відкриття нової трибуни з сучасними роздягальними, суддівською кімнатою й душовими на сільському стадіоні. На трибуні встановлено пластмасові стільці, які стали окрасою новобудови і зручностями для вболівальників.

Із словами вітання до присутніх (а їх зібралося на стадіоні чимало) звернулися голова райдержадміністрації Олександр Горін, голова райради Віктор Симканинець, депутат райради Василь Ковбаско, Ільницький сільський голова Василь Павлище, колишній футболіст Василь Немировський, член виконкому федерації футболу Закарпаття, редактор газети «Спорт-тайм» Степан Селменський. Вони зазначили, що футбол у Ільниці завжди був у пошані, він має свої традиції. Зокрема, команда «Шахтар» щороку входила в п’ятірку кращих команд вищої ліги області. Та найбільшого успіху вона досягла в 1973 році – стала чемпіоном області. Тренував команду Дмитро Ломага. А в 1974 році на базі ільницького «Шахтаря» формується футбольна команда, яка бере участь у першості України серед колективів фізкультури. Тут виступали клуби Волині, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Тернополя. «Шахтар» грав достойно. В підсумку розіграшу зайняв третє місце…
Освятили трибуну священослужителі різних конфесій, які діють на території села.
Активним учасникам зведення трибуни було вручено грамоти та подяки райдержадміністрації, райради, федерації футболу Закарпаття та сільської ради. Право перерізати стрічку було надано О. Горіну, В. Симканинцю, В. Ковбаску, С. Селменському та В. Павлищі.
Окрасою свята став парад юних футболістів та важкоатлетів – переможців районних і обласних змагань.
А потім були пісні. Особливо припав до душі присутнім спів батька і сина Василів Філешів
Не обійшлося й без футболу. На зеленому газоні зустрілися ветерани Ільниці та збірна ветеранів району. Матч закінчився з нічийним рахунком – 3:3. Глядачі залишилися задоволеними. Вони наяву побачили яскраву гру, високотехнічні індивідуальні прийоми та колективні маневри й динаміку творчого мислення футболістів.
Учасники святкового дійства мали можливість побувати в музеї спортивної слави в Ільницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Тут кожен мав можливість ознайомитися з біографіями видатних футболістів – уродженців села: Віктора Пасулька, який успішно свого часу виступав за «Чорноморець» (Одеса), «Спартак» (Москва), приміряв футболку збірної СРСР, Івана Гецка, який був кращим гравцем львівських «Карпат» та одеського «Чорноморця», був членом збірної команди України, виступав за збірну СРСР, а Іван Улинець, Михайло Ловска, Іван Гнивка, Сергій Гецко, Володимир Савко, Віктор Сочка спочатку виступали за «Закарпаття (Ужгород), а звідти як перспективних гравців запрошували в різні команди І та ІІ ліги колишнього Радянського Союзу. А в той же час в обласній першості виступали дві ільницькі команди – «Шахтар» і «Металіст». То були часи злету ільницького футболу.
Потім настав занепад. Викликаний він був економічною кризою. Кращі гравці роз’їжджають у пошуках роботи далеко за межі району та області. І тільки через двадцять літ сільський голова Василь Павлище взявся за відродження спортивної слави села, відновлення кращих футбольних традицій, намагається довести на практиці істину: стара слава нову любить. І разом з ентузіастами розпочали з відновлення стадіону. До цієї важливої справи долучилися також райдержадміністрація, райрада, федерація футболу Закарпаття та підприємці села. Звісно, футболісти теж не стояли осторонь. Водночас вони успішно виступали в районній першості, а в новому сезоні гратимуть у першій лізі обласної першості. Для цього їм Василь Ковбаско подарував комплект спортивної форми і футбольні м’ячі
У наступному році планується також зробити благоустрій футбольного поля. Отже, попереду ще багато роботи.
Василь ШКІРЯ