- Нове життя - https://nz-ir.com -

СЛОВО – ДАР БОЖИЙ

Людина – вінець Божого творіння. Серед багатьох дарів Господь дарував їй священний дар – Слово.
Слово – сакраментальний та найцінніший Божий дар. Слово – найбільше і найдорожче добро у кожного народу. Слово – золота скарбниця, в яку народ у всі часи складає і своє духовне життя, свої сподівання та віру, розум та мудрість.
Геній українського народу Тарас Шевченко писав:
«Ну щоб здавалися слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує! Знать од Бога,
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди!»
Християнство дало вичерпну відповідь що таке слово. І серед них – визначні апологети Церкви Христової: святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов та апостол Павло. Ведучи полеміку з представниками античної філософії апостол і євангеліст Іоанн Богослов розпочинає Євангеліє словами: «Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово.»
Апостол Павло, зображуючи образ пастирського служіння, на перше місце ставить, що він, пастир повинен бути зразком у слові, а потім у житті, вірі, любові…
На жаль, людина часто використовує слово для своєї духовної загибелі. Недаром Святе Письмо попереджає людину, що саме від своїх слів вона буде виправдана, або осуджена. Чимало людей погубили та продовжують нищити людські душі і по-сьогоднішній день у своїх кабінетах, просто сидячи за чистими білими листками, на яких виводять (пишуть) свої згубні плани. І тому кожний повинен пам’ятати як відозвуться у майбутньому його слово. Та незважаючи на це протягом історії, багато хто із добре відомих нам особистостей, сіявстрашні слова, плоди яких ми приречені пожинати й сьогодні.
Згадаймо до прикладу Карла Маркса, який привів своїми словами до того, що десятки мільйонів людей захлинулись у крові. А великий гуманіст Ніцше, який нікого не вбивав, але своїми страшними словами «Бог помер» іна основі його вчення виник фашизм. За преремогу над яким весь світ заплатив величезну ціну людських життів.
Чернишевський, Добролюбов, Герцен та інші. Хіба не їх вина у тих страшних наслідках революції 1917 року.
Та й сьогодні ми чуємо заклики «Жити по Фрейду», який закликав людину до того, що не потрібно стримувати себе. А жити за своїми тваринними інстинктами. Такі заклики лунали ще в античні часи. Згадаймо епікурейську філософію, яка закликала своїх послідовників брати від життя все, що можна взяти і не оглядатися назад, пропагуючи відкидати все високе, проповідувати виключно одну насолоду життям, у чому й полягала вся людська мудрість за їх твердженням. Хіба не за цими принципами античного філософа Епікура живе й теперішній світ. Хіба й сьогодні не захлинула світ розпуста, деградація, насилля, наркотики…
Господь дарував кожній людині чимало талантів та Божих дарів. Але замість того, щоб людина у молитві і праці примножувала нові таланти, людина працює на загибель людства. Хіба сьгогодні багато хто свої таланти направляє виключно на єдине – служіння ідолу тіла. Прислухаймося до мудрих порад філософів, які стверджували, що « в принципі, в житті можна повернути все – крім вчорашнього дня».