- Нове життя - https://nz-ir.com -

… РІВНИХ НЕМА

Варто зробити невеликий екскурс у біографію, не побоюсь цього слова, видатного педагога. Анатолій Йосипович Вайда народився 5 вересня 1953 року в селі Нова Каховка, Херсонської області. Загальну середню освіту здобув у місті Іршава. З 1978 по 1981 роки навчався в Івано-Франківському технікумі фізичної культури, а з 1987 по 1989 – у народному університеті шашкової культури в місті Рига (заочно). З 1994 року Анатолій Йосипович Вайда працює керівником шахово-шашкового клубу “Вікторія” Іршавського районного Будинку дитячої творчості.
За весь час роботи в РБДТ показав себе здібним, творчим керівником дитячого колективу. Високі результати з’явились не з самого початку функціонування клубу, але завдяки вмілій організаторській роботі, майстерності та величезному бажанню навчати дітей, клуб почав процвітати і впевнено займати своє «місце під сонцем» у світі шашок та шахів. Педагогічний талант Анатолія Вайди полягає в постійних пошуках юних самородків. За 22 роки роботи клубу Анатолій Йосипович випустив більше 800 вихованців. Він зумів копіткою багаторічною тренерською роботою відшліфувати талант дітей, серед яких: Василь Медулич, Юрій Примич, Вікторія Ковальова, Володимир Вайда, Олександра Буркуш, Вероніка Буркуш, Любов Лендєл, Ірина Антосяк, Олександр Галас, Маргарита Брич, Богдан Роман, Сергій Скоблей, Ольга Павляк і ін. – учасники фінальних змагань першості України в різні роки, а Сільвія Марковці у такого роду змаганнях виборола 25 золотих медалей. Всі вони наразі є гордістю не лише нашого позашкільного закладу, Іршавського району, а й області і України. І за свою працю Анатолій Йосипович заслужено отримував різнорівневі нагороди. Одна з них, на День Незалежності України, нагороджений відзнакою Президента України та ювілейною медаллю .
Анатолій Йосипович людина неординарна й непересічна, закоханий до безтями у свою справу – шахи і шашки. Його феномен розкривається навіть не в техніці, формі, підходах та методах роботи з вихованцями, а в його індивідуальних характеристиках. Анатолій Йосипович немов кожного дня займається в спортзалі, знаходячись на заняттях гуртка. Але тренує він не м’язи, а розум. Величезна кількість загадок та головоломок, ребуси, пазли, квести і т.п. – інструменти в руках талановитого майстра розкриття дитячого потенціалу.
Підсумовуючи, можна сміливо сказати, що Анатолій Йосипович один із найкращих педагогів сучасного позашкілля. Доказом цього є незлічима кількість нагород та медалей його вихованців та його власних досягнень. Він – експериментатор, який при своєму досвіді та пройденому життєвому шляху, постійно йде вперед у ногу з часом, слідкує за нововведеннями в педагогіці та інноваціями в світі науки та техніки. Адже розширюючи свій світогляд, можна виховати в дитини жагу до знань, до саморозвитку, до самостійного мислення та усвідомлення навколишньої природи. І саме в цьому, Анатолію Йосиповичу рівних нема.
Юрій Танько,
методист РБДТ