- Нове життя - https://nz-ir.com -

Родинні музеї Білок

Є в селі Білки справжній оазис давнини. Це родинні музеї, музейні садиби, де на кожному кроці чекають вас несподівані відкриття, що, мов часовий портал, переносять у глибини історії ознайомлюють із життям та мистецтвом предків.
Одним із таких є музей-садиба хлібороба Ю.Ю Пітри. Тут вирізки з газет, починаючи з 1946 року, журнали, книги, фотографії різних років, пов’язаних з життям славетного хлібороба. А ще є велика фільмотека та фонотека. Тут є матеріали і про інших відомих людей села. Всі вони систематизовані, доступні і вдало підібрані. Експозиція постійно поповнюється.
Не менш цікавою є музей-садиба Олександра Гаврилика. Тут розміщено багато фотографій з історії села, художніх робіт: як власних, так інших авторів. Зберігаються відеоматеріали з життя односельчан. Виставлені рідкісні медалі, монети, марки, паперові гроші тощо.
Чимало цікавих експонатів є в етнографічних музеях Олександра Кебелеша та Юрія Рацина. Тут ніби зупинився час. Велика колекція раритетних речей, якими користувалися білківчани. Перед відвідувачами постає світ сивої давнини з його невід’ємними елементами – одягом, посудом, знаряддям праці. Чимало експонатів розташовані просто неба. А О. Кебелеш розводить черепах. У цих музеях багатюща колекція старожитностей, а це понад тисячу елементів. Перебування на обійстях гостинних господарів дарує масу естетичних вражень.
Переносимося до іншого музею — Івана Михайловича Зейкана. Музей скрипок. Одна з них датована 1668 роком, тобто їй майже 350 років. Господар щиро знайомить із скрипками, які сам виготовляє. Має Іван Михайлович і свою пасіку в кількості 100 бджолосімей. Двір спражній дендрарій. А ще тут можна зустріти гуси, качки, індики, кролики, кури різних порід. Просто казка.
Степана Федоровича Гоголу знають у селі як славетного художника. В його обійсті – справжня художня галерея. Тут виставлено більше 50 картин, які намальовані його батьком, донькою Ельвірою, братом та ним самим. На картинах відображено давню і сучасну історію села, природу і духовність.
А зайшовши до Йоганни Дорчинець, можна побачити музей вишивки. Тут біля 500 вишиванок, рушників, скатертей і т.д. Недавно в сільській бібліотеці пройшла виставка робіт славетної вишивальниці.
Славиться село і водяними млинами. Їх свого часу було 13. Діючими залишилися два: Василя Васильовича Зейкана та Івана Федоровича Бірова.
Багато цікавого і повчального є і в родинних музеях Віктора Любки, Василя Дувалка, Віталія Мостовика, Івана Бердаря та інших любителів історії свого рідного села.
Про родинні музеї села створено відеофільм.

Петро Пітра,
село Білки.